1.500 de tablouri furate de nazişti, echivalate la 1 miliard de euro, găsite într-un apartament în Germania

Autor: Ştefan Stan 09.11.2013

Aproximativ 1500 de tablouri confiscate de regimul de nazist în perioada celui de-al doilea război mondial au fost găsite într-un apartament din Munchen, Germania, printre opere numărânduse titluri semnate de pictori ca Picasso sau Matisse, scrie Business Insider.

Colecţia de artă este evaluată la un miliarde de euro. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a spus că Berlinul ştia de tablouri de câteva luni şi că ajuta o investigaţie condusă de procuroratură. Poliţia a început deja căutarea proprietarilor de drept.

Experţii susţin că sute de tablouri moderniste care fac parte din colecţia găsită au fost furate de nazişti de la colecţionari evrei.

“Cred că cea mai mare descoperire de tablouri furate în timpul Holocaustului făcută în ultimii ani, dar este numai o fracţiune din ceea ce căutăm”, a declarat Julian Radcliffe, directorul Art Loss Register, un birou internaţional care colectează informaţii despre operele de artă furate.

“Sunt tot felul de tablouri furate de nazişti. Unele dintre ele au fost luate pentru a fi vândute pe bani grei, iar altele pentru a fi expuse în colecţiile şi muzeele lor”, a adăugat Radcliffe.

Anchetatorii au găsit tablourile în urma unei percheziţii efectuate în 2011 la un apartament deţinut de fiul colecţionarului de artă Hildebrand Gurlitt. Gurlitt, care cumpărase tablourile în anii 30’-40’, a fost prins într-un tren dinspre Elveţia către Germania, cu o sumă mare de bani la el.

Colecţia cuprinde tablouri ale unor maeştrii ai secolului 20, printre care se află şi Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall, Emil Nolde, Franz Marc, Max Beckmann şi Max Liebermann.