Piaţa farma a frânat puternic în trimestrul III: „Nu mai sunt creşterile de acum patru ani“

Autor: Ioana David 05.11.2013
Vânzările de medicamente au fost de 8,7 mld. lei (1,97 mld. euro) în pri­me­le nouă luni ale acestui an, în creştere cu 1,2% comparativ cu acelaşi interval din 2012, arată datele compa­niei de cercetare şi studii de piaţă Cegedim România.
 
Creşterea uşoară din această pe­rioadă se datorează pri­me­lor şase luni, în con­di­ţiile în care în tri­mestrul III piaţa de medi­ca­men­te s-a re­dus cu peste 3%.
 
„Rezultatele re­cen­te confirmă difi­cul­tăţile din piaţa far­maceutică, dis­po­ni­bi­litatea multor pro­du­se fiind sem­nificativ afec­tată. Prognoza rămâ­ne modestă, pentru anul 2013 menţinem rata de creş­tere anuală de 0,7%“, a spus Petru Crăciun, directorul ge­neral al Cegedim România.
 
Managerii din piaţa farma spun că rezultatele slabe din trimestrul III al acestui an pot fi puse pe seama lunilor de vară şi a concediilor, astfel că pe lângă scăderea consumului intern au scăzut şi exporturile paralele (ale medicamentelor care vin din import, sunt trecute prin Româ­nia, unde au preţ redus, iar apoi sunt revândute în state cu preţuri mai ridicate).