S-au întors zilele bune pe bursă: optimismul investitorilor şi banii care au apărut dintr-o dată în piaţă urcă preţurile acţiunilor tot mai sus

Autor: Andrei Chirileasa 07.11.2013

Bursa de la Bucureşti traveresează în ultimele săptămâni cea mai favorabilă perioadă din 2007 încoace: indicii din SUA şi Germania sunt la noi maxime istorice, BNR a redus din nou dobânda la lei, iar oferta Romgaz a scos de la păstrare banii „puturoşi“, care acum caută câştiguri pe bursă.

Indicele BET a înregistrat ieri a cincea zi consecutivă de creştere, iar interesul investitorilor pentru cele mai importante acţiuni cotate s-a menţinut ridicat. Începând din 31 octombrie (ultima zi a ofertei Romgaz) şi până ieri, indicele BET a câştigat 4%, adică aproape cât dobânda anuală pe care băncile locale mari o plătesc în prezent la depozitele în lei.

În urma creşterilor din ultimele zile, indicele BET a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani (peste 6.200 de puncte), iar analiştii apreciază că există factori fun­damentali puternici care să susţină continuarea trendului ascendent şi să ducă indicele BET până la 6.600 de puncte până la finalul anului, ceea ce ar însemna o creştere de încă 5%.