460 de milioane de acţiuni ale Petrom îşi căutau ieri cumpărător pe bursă. Vânzătorul ar putea fi BERD sau Fondul Proprietatea

Autori: Andrei Chirileasa , Roxana Pricop 14.11.2013

BERD şi Fondul Proprie­tatea, doi dintre cei mai mari acţionari ai OMV Petrom, încearcă să profite de interesul creat în jurul companiilor româneşti de oferta Romgaz şi de creşterea cu peste 10% a preţului acţiunilor companiei în ultimele săptămâni pentru a vinde pachete importante de acţiuni.

Vânzarea unor participaţii mari din Petrom ar putea creşte interesul fondurilor de investiţii străine pentru companie şi pentru bursa de la Bucureşti, ceea ce este o veste bună pentru întreaga piaţă, cred brokerii.

Un pachet de 460 de milioane de acţiuni OMV Petrom (SNP), reprezentând 0,81% din capitalul celei mai mari companii din România, a fost scos ieri la vânzare pe bursă printr-un plasament privat la care pot participa doar investitori calificaţi (fonduri de investiţii, fonduri de pensii, firme de asigurări etc.).

La preţul de închidere de marţi, de 0,4778 lei/acţiune, valoarea pachetului era de 220 mil. lei (49,3 mil. euro). Ieri, după ce informaţia a ajuns la investitorii de pe bursă, preţul acţiunilor Petrom a scăzut cu 5,6%, la 0,4511 lei. Scăderea se datorează faptului că investitorii se aşteaptă ca acţiunile să se vândă cu un discount de 9-12% faţă de preţul afişat anterior pe bursă, adică în jurul a 0,42-0,44 lei.