Jumătate din energia produsă de Petrom la Brazi s-a dus la populaţie cu 50 de milioane de euro

Autor: Roxana Petrescu 18.11.2013

În primul an de funcţionare al centralei de la Brazi, unitatea de 860 MW, mai mare decât un reactor al centralei de la Cernavodă, în care Petrom a investit 530 de milioane de euro, peste jumătate din producţie, (54%), s-a dus pe piaţa reglementată, acolo unde sunt alimentaţi cu energie populaţia şi micii consumatori.

Mai mult, preţul reglementat de care a beneficiat Petrom (169 de lei pe MWh, 38 de euro) a fost mai mare decât preţul mediu pe primele nouă luni pe piaţa spot a bursei de energie (151 de lei pe MWh, 33 de euro).

Astfel, în contextul în care cererea a scăzut anul acesta cu 7%, iar piaţa a fost inva­dată de energia eolienelor şi a hidrocentralelor, ceea ce a dus la scăderea preţurilor, obligaţia de a vinde energie pe piaţa reglementată în schimbul gazelor ieftine s-a dovedit în realitate o plasă de salvare pentru centrala Petrom.

La mijlocul lunii octombrie anul trecut, Petrom, cea mai mare companie locală, a finalizat o investiţie de 530 milioane de euro în singura termocentrală nouă pe gaze construită în România după Revoluţie.