Clasa de business: Ziarul Financiar să rămână în continuare leul de pază al economiei

Autor: Iulian Anghel 18.11.2013

Ziarul Financiar a sărbătorit ieri 15 ani de la lansarea pe piaţă printr-un eveniment la Bursa de Valori, unde a dat startul şedinţei de tranzacţionare, şi prin dezbaterea „România 1998-2013-2028“ de la sediul Băncii Naţionale.



Un nivel al veniturilor de 75% din PIB-ul mediu al UE peste 15 ani şi un PIB per capita de 10.000 de euro în 2018 faţă de 7.000 în prezent, o completă lipsă de complexe a naţiunii şi un sector economic privat cu adevărat eficient.

Dacă eliminăm accentele de pesimism aproape inevitabile în faţa acestei crize care pare că nu mai are sfârşit, aşa ar trebui să arate România în următorul deceniu şi jumătate, adică 15 ani.

În 15 ani, pentru că ieri ZF a împlinit 15 ani, ocazie cu care a organizat la sediul BNR seminarul „15 ani de la lansarea Ziarului Finan­ciar: România 1998, 2013, 2028”, la care au participat peste 200 de invitaţi din lumea businessului.  Ziarul Financiar a mai aniversat ieri lansarea sa pe 16 noiembrie 1998 prin startul şedinţei de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti.

„Felicit Ziarul Financiar pentru aceşti 15 ani, participanţi la piaţa financiară, şi sper că se vor dezvolta pe viitor şi vor avea cititori, pentru că sunt oameni pentru care ZF e un element important de referinţă“, a spus directorul general al BVB Ludwik Sobolewski, unde au mai vorbit despre ce înseamnă astăzi ZF pentru comunitatea de business preşedintele bursei, Lucian An­ghel, preşedintele Autorităţii de Su­pra­veghere Financiară, Dan Radu Ruşanu şi preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul.

La BNR, invitaţii au vor­­bit despre cum va arăta România în 15 ani pornind de la datele din ultimii 15 ani.

Pentru România vor urma ani lungi de creştere economică, vor fi 10 – 12 ani de creştere, a opinat în cadrul seminarului Sergiu Oprescu, preşedintele Al­pha Bank, aflat în tabăra optimiştilor.

Creştere va exista, dar România nu se va întâlni cu creşterile economice din trecut de 6-7%, spune Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară: „Potenţialul s-a înjumătăţit în Europa. În România s-a înjumătăţit de la 5% la 2,5%, dacă nu sunt luate măsuri prin care să fie puse resursele la lucru. Putem merge spre un potenţial de aproape 4%, dar cu eforturi mari, în sensul rezolvării deficienţelor din sistem“.

Or, problema majoră care apasă crunt este tocmai aceasta. O creştere de 2% îi este insuficientă României, având în vedere decalajul major care o desparte de ţările din vestul Europei. Ca să ajungă la o convergenţă de 75% din media UE peste 15 ani (49% la acest moment), România trebuie să aibă creşteri economice de cel puţin 4% pe an, crede Dăianu.

România trebuie să-şi propună să atingă acest nivel de convergenţă reală, a spus şi Mişu Negriţoiu, chairman ING Bank, care  a remarcat că în România reformele nu sunt, la 24 de ani de la revoluţie, încă finalizate.

Aflat în tabăra optimiştilor moderaţi, Negriţoiu, care cunoaşte mecanismele statului pentru că a lucrat în palatele puterii cum singur spune, afirmă răspicat: „Nu cred că România va avea pe viitor un plan de dezvoltare. Un stat care este slab a fost slab şi acum 15 ani.“

Sistemul privat românesc mai are nevoie de încă 10-20 de ani pentru a deveni performant şi eficient, consideră analistul financiar Ilie Şerbănescu, pentru că de acum trebuie să trăiască pe speze proprii.

„Că acceptăm sau nu, că e bine sau nu, asta e situaţia. Vreau să atrag aten­ţia că din acest transfer uriaş, 80% au fost cu mijloace ilegale. 20% au fost privatizări. Grosul a fost prin suprafacturare când statul a fost achizitor şi subfacturare când statul a fost vânzător. Restul a fost evaziune fiscală. Sistemul privat din România nu are cum să fie performant şi eficient. Îi mai trebuie 10-20 de ani ca să devină aşa“, a declarat Ilie Şerbănescu.

Mai optimişti decât oamenii de afaceri români şi analiştii români s-au arătat a fi ieri expaţii. România are potential de dezvoltare în primul rând datorită oamenilor, a spus Jean François Fallacher, CEO al Orange România, în vreme ce Tomas Spurny, preşedinte executiv al BCR, spune că România are una dintre cele mai mici rate de datorie raportat la PIB. „Ar trebui să fiţi mân­dri“, a spus el.

Vasile Iuga, manager de ţară la PwC, a spus că Ziarul Financiar nu este doar o înşiruire de statistici, ci face parte din „conştiinţa comunităţii de afaceri“. „Despre presă se spune că este câinele de pază al unei naţiuni. Ziarului Financiar i-aş ura să continue să fie leul de pază al economiei româneşti.“

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR

Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte Autoritatea de Supraveghere Financiară

Jean-François Fallacher, CEO Orange

Ilie Şerbănescu, analist financiar

Mişu Negriţoiu, chairman ING Bank

Dan Şucu, fondatorul grupului Mobexpert

Sergiu Oprescu, preşedinte Alpha Bank

Tomas Spurny, preşedinte executiv BCR

Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoză Economică, Academia Română

Adrian Mihai, acţionar al Fan Courier 

Dan Bulucea, country manager Google România

Vasile Iuga, country manager partner PwC România

Theodor Alexandrescu, preşedintele Metropolitan Life

La acest material au contribuit Mădălina Misăilă şi Andrei Cîrchelan; Fotografii: Silviu Matei, Andreea Alexandru

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.11.2013