Creşterea economică ocoleşte piaţa de leasing: finanţările au scăzut cu 10% în nouă luni

Autor: Anelis Baciu 22.11.2013

Companiile de leasing financiar au acordat finanţări în valoare de 832 mil. euro în perioada ianuarie-septembrie, în scădere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, determinantă pentru această evoluţie fiind prăbuşirea vânzărilor de autovehicule, dar şi activitatea slabă din segemntul finanţărilor pentru achiziţia de echipamente.

Declinul s-a mai temperat însă faţă de jumătatea anului, când ritmul de scădere al finanţărilor a fost de 16%. Situaţia s-a îmbunătăţit în trimestrul al treilea în condiţiile în care ritmul de scădere al finanţărilor acordate pentru achiziţia de echipamente s-a redus la jumătate faţă de primul semestru, potrivit datelor ALB – asociaţia societăţilor financiare.

„Nu observăm o îmbunătăţire a cererii interne, în pofida creşterii economice, iar acest lucru ne afectează. Clien­ţii nu se mai grăbesc să-şi reînnoiască flotele, echipamentele, ci amână aceste investiţii în speranţa unei perioade mai bune. Sperăm să recupe­răm din pierdere în ultimul trimestru, iar în cel mai bun caz să închidem anul cu acelaşi volum al finanţărilor acordate“, a afirmat Antoaneta Curtea­nu, pre­şedintele ALB.