Cum a reuşit o companie românească, Adrem Invest, să vândă chinezilor de 30 de milioane de euro: Trebuie să le dăm tehnologie, nu materii prime

Autor: Radu Bostan 22.11.2013
Replica României la desantul chine­zesc de săptămâna viitoare, când Bucu­reştiul va primi vizita premierului Chinei, Li Keqiang, şi a peste 200 de şefi de com­panii chinezeşti, ar trebui să fie o dez­vol­tare a exporturilor româneşti de pro­duse de înaltă tehnologie şi software, pentru care există interes pe piaţa chineză, spune Adrian Bodea, preşedintele Adrem Invest, companie cu afaceri de 50 de milioane de euro care a semnat contracte de 30 de mi­lioa­ne de euro în China pentru a-şi vinde o soluţie proprie pentru industria metalurgică.
 
„În contextul acestui forum (Sum­mitul de Cooperare China - Europa Cen­tra­lă şi de Est care are loc la Bu­cu­reşti pe 26-29 noiembrie – n.n.) ar pre­zenta interes per­spectiva inversă, a ex­por­tului ro­mâ­nesc către China. Să arătăm că este şi altă cale, nu numai să vindem re­sur­se mi­ne­rale, ci să trimitem mai multă teh­no­logie, lucruri cu valoare adăugată, IT, softuri care ajută la eficienţa ener­ge­tică. Avem o grămadă de lucruri de care chinezii sunt interesaţi. Noi am reuşit să ex­portăm tehnologie de 30 milioane de eu­ro“, a declarat pentru ZF Adrian Bodea, preşedintele şi fondatorul Adrem Invest.
 
Firma bucureşteană a realizat în China cinci instalaţii la cheie pentru a im­plementa o tehnologie dezvoltată de Bodea care vizează rafinarea oţelului lichid în vid.