Companiile cu capital chinezesc fac în ţară afaceri de 0,5 miliarde euro

Autor: Mirabela Tiron 02.12.2013

Companiile cu capital chinezesc au avut anul trecut o cifră de afaceri totală de 2 miliarde de lei (454 mil. euro) în România, în scădere cu 8% faţă de anul anterior,  potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). 2.203 firme şi-au depus bilanţul anul trecut la Registrul Comerţului, număr aproape similar cu cel de anul anterior, arată aceeaşi sursă.

Printre cei mai mari jucători de pe piaţa locală se numără Huawei, produ­cătorul de echipamente de teleco­municaţii, cu afaceri de 95 mil. euro anul trecut, şi Lenovo, liderul pieţei de PC-uri din ţară.

În companiile deţinute de chinezi pe piaţa locală lucrau anul trecut 7.783 de angajaţi, faţă de aproape 7.100 de salariaţi în 2011 şi 5.920 cu un an în urmă. Profitul total raportat de companiile care şi-au depus bilanţul se ridică la 53 de milioane de lei (12 mil. euro), nivel aproape similar cu cel din 2011 şi cu 23% mai mic faţă de nivelul din 2010, arată datele de la Registrul Comerţului. România a exportat anul trecut produse de 380 de mil. de euro în China şi importă produse în valoare de 2 miliarde de euro, potrivit datelor de la Institutul de Statistică.

Săptămâna trecută premierul chinez Li Keqiang, care conduce de la Beijing investiţiile făcute de cea de a doua economie a lumii, a venit la Bucureşti pentru a discuta „dosare“ ce stau de ani buni pe masa autorităţilor din lipsă de finanţare. 16 ţări din Europa Răsăriteană au fost repre­zentate la Bucureşti săptă­mâna trecută, la summitul Europa de Est - China.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.12.2013