Ruşii au ales un simbol nou pentru rublă. FOTO

Autor: Radu Racu 12.12.2013
Populaţia Rusiei a ales un nou simbol pentru moneda naţională, rubla, schimbare care potrivit băncii centrale de la Moscova va creşte interesul pentru valuta a cărei importanţă pe pieţele internaţionale a scăzut în ultimii ani, scrie Reuters.
 
Banca Centrală a Rusiei a propus publicului cinci simboluri, dintre care cetăţenii au optat pentru caracterul chirilic "P", care în alfabetul latin semnifică "R"
 
"Cred că noul simbol va reprezenta cu succes valuta noastră pe plan internaţional", a declarat guvernatoarea Elvira Nabiullina (foto), la conferinţa de prezentare a noului logo.
 
Ideea de a crea un simbol pentru rublă, asemenea rivalilor economici $, € sau £, a apărut în anii 90’, însă discuţiile pentru adoptarea acestuia au fost amânate, în condiţiile în care Rusia s-a concentrat pe problemele financiare deja existente.  
 
O valută ridiculizată în perioada sovietică, pentru că schimburile de pe piaţa neagră erau doar o fracţie din cursul oficial, rubla s-a devalorizat rapid în anii 90. După criza din 2008, rubla a pierdut o treime din valoare.