Isărescu, BNR: Vrem creştere de 4%, dar cu deficit bugetar, inflaţie şi cont curent la 2%

Autor: Claudia Medrega 13.12.2013

Guvernatorul Băncii Naţionale a spus că macrostabilitatea trebuie păstrată chiar şi cu preţul unei creşteri economice reduse, de 2%.

Preocuparea privind accelerarea creşterii economice de la circa 2% în prezent este justificată având în vedere necesitatea recupe­rării decalajelor faţă de alte ţări din UE, România având nevoie de dublarea acestor procente, însă cu condiţia menţi­nerii deficitului bugetar, inflaţiei şi deficitului de cont curent în limita de 2%, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

El a făcut referire la un editorial publicat în ZF şi a calificat ca fiind „în­drăz­neaţă“ ideea introducerii în Con­stituţie a unui nivel minim de creştere economică de 5%, iar în cazul în care n-ar fi atins, Guvernul să-şi dea demisia.

„Exista o preocupare justificată în societatea românească privind accelerarea creşterii economice de la circa 2% în prezent. A existat o propunere mai îndrăz­neaţă privind introducerea unui nivel minim de creştere economică de 5% în Constituţie. Am reacţionat şi eu şi alţi colegi economişti subliniind că peste tot în lume creşterea economică este endogenă şi nu depinde de un clic. Şi am lansat o întrebare simplă, fundamentală, că cei care au lansat ideea să verifice dacă în vreo constituţie din lume există o asemenea prevedere. Dar, ce reflectă o asemenea propunere îndrăzneaţă? Reflectă o preocupare. Ne preocupă pe toţi să avem o creştere economică rapidă pentru că vrem să recuperăm decalajele faţă de celelalte ţări din Uniunea Euroepană“, a spus Isă­rescu la seminarul „România investiţiilor. România dezvoltarii“ organizat ieri la banca centrală.