Care sunt băncile străine la care statul este "dator vândut" cu 12 mld. euro

Autor: Ciprian Botea 18.12.2013
Expunerea băncilor europene pe titluri de stat româneşti şi pe credite acordate autorităţilor a scăzut cu numai o sută de milioane de euro în primul semestru şi a ajuns la 11,9 miliarde de euro la sfârşitul lunii iunie, după ce în aceeaşi perioadă a anului trecut scăderea fusese de două ori mai mare, potrivit datelor publicate de Autoritatea Bancară Europeană. Procentual, scăderea din semestrul I a fost de doar 1%.
 
Cea mai mare expunere su­ve­rană a fost raportată de gru­pul austriac Erste, cu un volum total de 5,3 mi­liar­de de euro la jumă­tatea acestui an. Expunerea Erste, care de­ţine cea mai mare bancă locală (BCR), a rămas constantă comparativ cu nivelul din decembrie 2012, astfel că aus­triecii şi-au menţinut la 45% cota pe această nişă.
 
Un număr total de 20 de bănci euro­pene au raportat la autoritatea ban­cară a zonei euro expuneri suve­ra­ne pe România, iar primele patru in­stituţii de credit deţin trei sferturi din sumele aferente acestor expuneri. Cele patru bănci – Erste, UniCredit, Société Générale şi Raiffeisen – sunt singurele care au expuneri individuale mai mari de un miliard de euro.
 
WikiZF: Profilul companiei Raiffeisen 
 
Dintre acestea, UniCredit şi Raif­feisen au înregistrat creşteri de două cifre ale expunerilor în primele şase luni (la 1,2 mld. euro şi respectiv 1 mld. euro), în timp ce SocGen a raportat o scădere uşoară, de un procent. SocGen ocupă poziţia a treia în clasament, cu un volum total de aproape 1,2 mld. euro.
 
Pentru mai multe detalii si tabelul la rezolutie mare cititi