Care sunt cele mai exclusiviste 15 maşini înmatriculate în România în 2013. Galerie FOTO

Autor: Bogdan Alecu 04.01.2014

Ferrari, Lamborghini, Aston Martin sau McLaren, alături chiar de mărci precum Audi, BMW sau Mercedes-Benz, au livrat cele mai exclusiviste automobile de pe piaşa locală în primele 11 luni ale acestui an, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

În primele 11 luni, s-au înmatriculat în România aproape 5.700 de maşini premium sau de lux, în scădere cu 10% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Dintre acestea, au crescut doar Lancia, Maserati, Bentley, Mercedes-Benz şi Land Rover, cel din urmă fiind puternic susţinut de lansarea noului Range Rover.

Luna ianuarie a fost una dintre cele mai bune din acest an pentru mărcile premium şi de lux, când s-au înregistrat pe piaţa locală două automobile Ferrari, dintre care un coupé-cabriolet California în valoare de peste 200.000 de euro, dar şi un 458 Challenge în valoare de 260.000 de euro, automobil care însă teoretic este omologat doar pentru circuit, nu şi pentru drumurile publice.

Lista automobilelor exotice este completată de un Lamborghini Aventador, cel mai puternic model al constructorului italian şi care are un preţ de 340.000 de euro, care este şi cel mai scump automobil nou vândut pe piaţa locală în acest an.

Vânzările de automobile exclusiviste au crescut pe piaţa locală în ultimii ani, clienţii români orientându-se tot mai mult către maşini tot mai rare. Din această categorie fac parte mărci precum Morgan, Pagani, TVR, sau, mai nou, Bufori. În luna iunie a fost înmatriculat un Bufori La Joya, un coupe cu două locuri, cu design inspirat din anii 30, dar cu dotări moderne. Bufori, un brand australian la origine, produce în prezent cel mult 300 de automobile anual. La nivel mondial Bufori are dealeri doar în Australia, China, Cehia, Hong Kong, Malaezia, Rusia şi Statele Unite. La Joya, care are un preţ de circa 150.000 de euro, şi dispune de un motor pe benzină V6 de 2,7 litri şi 174 CP cuplat la o cutie de viteze tiptronic cu şase trepte.

Cu toate că numărul automobilelor Ferrari înmatriculate pe piaţa locală în acest an a scăzut puternic, cu aproape 50% la 6 unităţi în primele 11 luni, printre acestea s-a numărat şi un FF, cel mai scump Ferrari „de serie” înmatriculat în acest an. Ferrari FF este echipat cu un motor care dezvoltă 660 CP şi propulsează maşina de la 0 la 100 de kilometri în 3,7 secunde. Ferrari Four este un vehicul cu patru locuri şi atinge o viteză maximă de 335 km/h.

Spre deosebire de anii trecuţi, în 2013 a fost deschis noul centru Porsche Pipera 2 de către Porsche Inter Auto, unde există service şi showroom la standarde pentru mărcile Bentley şi Lamborghini. Din acest motiv, PIA estimează că ar putea comercializa anul viitor peste 10 maşini exclusiviste marca Lamborghini şi Bentley în România, faţă de 7 unităţi livrate în 2012 şi 8 unităţi în acest an. Anul trecut au fost comercializate în România 3 Lamborghini şi 4 Bentley, iar în acest an până în octombrie au fost contractate 2 Lamborghini şi 6 Bentley.

Printre cele mai exclusiviste maşini înmatriculate în acest an se numără şi noul S-Klasse în versiunea de top S63 AMG, dar şi un coupe SLS AMG GT, primul în valoare de aproape 160.000 de euro, iar al doilea de 235.000 de euro. Tot în acest top se numără şi Nissan GT-R, care cu toate că abia depăşeşte pragul de 100.000 de euro, este una dintre cele mai exclusiviste maşini din Europa.

Tot din această categorie face parte şi McLaren. În aprilie s-a înmatriculat pe piaţa locală un automobil al celebrului constructor britanic cunoscut pentru echipa de Formula 1. Un model McLaren MP4-12C are un preţ de aproximativ 240.000 de euro cu TVA inclusă, similar cu cel al unui Ferrari 458 Italia, principalul său concurent pe acest segment. în ceea ce priveşte performanţele dinamice, un McLaren accelerează de la 0 la 100 km/h în 3,1 secunde, faţă de 3,3 secunde în cazul lui Ferrari 458 şi poate atinge o viteză maximă de 333 km/h, faţă de 325 km/h în cazul modelului Ferrari. La nivel european McLaren are numai 16 dealeri în nouă ţări, cel mai apropiat fiind cel din Viena.

Pe segmentul limuzinelor s-au remarcat în acest an Maserati, cu noul Quattroporte, dar şi Audi cu noul A8L sau BMW cu versiunea alungită a Seriei 7.