Bursa a debutat cu stângul în prima zi a anului, dar acţiunile FP au crescut accelerat

Autor: Adrian Cojocar 05.01.2014

Bursa de la Bucureşti a avut parte de un început de an nu tocmai optimist, în condiţiile în care prin­cipalul indice al bursei de la Bucureşti, BET, a scă­zut uşor în prima zi de tranzacţionare din 2014, cu 0,13% pe o lichiditate medie de 7,7 milioane de euro.

Este pentru a doua oară în ultimul deceniu când indicele BET a deschis anul cu o corecţie, ultima scădere survenind în timpul crizei finan­ciare mondiale, respectiv la început de an 2008, când piaţa a coborât cu 2,6%.

Prima zi din an este importantă pentru că arată cât de optimişti sau pesimişti sunt investitorii cu privire la evoluţia pieţei în noul an, iar sentimentul acestora este cel care dictează de obicei mersul burselor. Bursele externe au început anul tot cu corecţii, indicele Euro Stocks 50, de referinţă pe plan european, consemnând joi, în prima zi a anului, un declin de 1,6%, pentru ca vineri, odată cu deschiderea bursei de la Bu­cureşti, să revină cu o creştere de 0,5%.

Indicele S&P 500 al bursei ame­ricane a pierdut de asemenea circa 0,9% în debutul acestui an ca ur­mare a unor date nu prea bune privind evoluţia industriei prelu­cră­toare din SUA, după ce indi­cele a închis 2013 la un maxim istoric.

Tradiţional, când bursa scade în prima zi a anului performanţa pieţei în anul respectiv nu este tocmai bună. De exemplu, la precedenta corecţie din 2008, când BET-ul a pierdut 2,6% în prima zi, bursa românească a închis anul cu o scădere de 70,5%. Statisticile trecute nu sunt neapărat şi relevante în ceea ce priveşte evoluţia viitoare a bursei, deoarece oricând pot să apară eve­nimente care să influenţeze evo­luţia burselor într-o anumită direcţie.

În 2012 şi 2013 indicele BET al pieţei de la Bucureşti a înregistrat aprecieri importante, de 18,7% şi respectiv 26,1%, pe fondul îmbu­nătăţirii climatului economic gene­ral şi al diminuării turbu­lenţelor de pe pieţele financiare. Tendinţa a fost aceeaşi şi pe pieţele internaţionale importante, unde indicele german DAX şi cel american S&P 500 au stabilit recent noi recorduri după aprecieri de peste 25% fiecare în 2013.

Acţiunile BRD Société Générale (BRD) au înregistrat vineri cea mai mare scădere dintre titlurile lichide, coborând cu 2,6%, pe un rulaj de peste un milion de lei. Titlurile celeilalte bănci importante listate pe bursă, Banca Transilvania, au pierdut de asemenea 0,6% şi au înregistrat un rulaj de 1,5 mil. lei. Cu acţiunile celor două bănci s-au derulat şi mai multe tranzacţii speciale, în valoare de 1,55 mil. lei şi respectiv 1,2 mil. lei.

WikiZF: Profilul companiei BRD

În topul tranzacţiilor s-au aflat titlurile Rom­gaz (SNG), care s-au corectat cu 0,15% pe un rulaj de peste 8 mil. lei, în timp ce pe piaţa deal s-au mai realizat tranzacţii cu aceste acţiuni de 4 mil. lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au pierdut 0,4% pe un rulaj redus, acestea făcând obiectul şi a trei tranzacţii speciale care au cumulat 2 mil. lei.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au făcut notă discordantă, acestea urcând accelerat cu 2,7% şi au ajuns din nou în preajma maximelor istorice atinse la începutul lunii decembrie. Ultima tranzacţie cu aceste titluri s-a derulat la un preţ de 0,856 lei/unitate.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Cotaţiile SIF-urilor s-au depreciat de asemenea, acestea consemnând corecţii cuprinse între 0,7% în cazul SIF Transilvania şi 0,1% în cazul titlurilor SIF Oltenia. SIF Banat-Crişana a fost singura care a închis pe plus, cu 0,3%.

Vineri a fost prima zi în care programul de tranzacţionare al bursei de la Bucureşti a fost extins până la ora 18:00, faţă de ora 16:45, la cât se închidea anterior şedinţa de tranzacţionare. În aceste condiţii, a fost şi prima dată când bursa de la Bucureşti a închis la aceeaşi oră cu principalele burse europene, precum cea din Germania, Franţa, Italia sau Spania.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.01.2014