Benzina, ţigările şi gazele se scumpesc. Rămân pe loc preţurile la alimente şi euro. Dobânzile scad

Ziarul Financiar 06.01.2014

Creditele în lei vor continua să se ieftinească în condiţiile în care BNR este aşteptată să reducă dobânda-cheie până la 3,5% pe an.



Benzina, ţigările, gazele şi călătoriile cu metroul vor suferi majorări de preţ anul acesta, arată estimările ZF, bazate pe calcule proprii sau pe prognoze ale jucătorilor din piaţă.

ZF a analizat preţurile pentru zece bunuri şi servicii în 2013 realizând şi o estimare a evoluţiei acestora în 2014. Au fost luate în calcul preţurile la benzină (pentru care se aşteaptă o creştere de preţ de maximum 3% anul acesta), călătoria cu metroul (creştere de maximum 33%), ţigări (creştere de maximum 10%), pâine (stagnare), lapte (stagnare), carne (stagnare), dobânzile la credite (scă­dere), energie (stagnare), gaze (creştere de 9%), călătorie cu trenul (stagnare).

Toţi ochii sunt aţintiţi asupra preţului la benzină, care ar putea să fie mai scumpă cu 2,5%- 3% la finalul acestui an dacă se vor aplica măsurile fiscale anunţate şi ţinând cont de prognozele privind barilul de petrol.

În domeniul utilităţilor, 2014 va aduce o creştere de 9% a preţurilor la gazele naturale pentru clien­ţii casnici dacă se va respecta calendarul de liberalizare anunţat.

Preţurile la alimente ar putea rămâne constante. În cazul pâinii, preţurile se păs­trează deoarece morarii şi brutarii se vor baza pe materia primă recoltată vara trecută, procesatorii fiind aprovizionaţi în prezent cu materie primă din recolta anului 2012 care a fost mai mică cu o treime decât cea din 2013. Nici industria cărnii nu va suferi din cauza volatilităţii crescute a preţurilor având în vedere atât concurenţa pentru rafturile re­­tailerilor, dar şi parcursul relativ constant al pre­ţului cărnii - materie primă - pe principalele pieţe europene de unde se aprovizionează procesatorii locali.

În sectorul financiar, preţul creditelor în lei va continua să scadă pe parcursul acestui an în con­diţiile în care BNR este aşteptată să reducă dobânda-cheie până la 3,5% pe an şi în paralel să înceapă un ciclu de reducere a rezervelor minime obligatorii pe care trebuie să le constituie băncile.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.01.2014