BVB trebuie să se alinieze standardelor internaţionale şi să atragă noi listări mari pentru a aspira la statutul de piaţă emergentă în 2016

Autor: Roxana Pricop 08.01.2014

Listările Nuclearelectrica şi Romgaz au generat un context favorabil, dar nu suficient pentru ca bursa de la Bucureşti să fie upgradată în categoria pieţelor emergente în acest an şi să intre astfel pe radarul fondurilor care dispun de 1.400 miliarde de dolari pentru investiţii, a spus Sebastien Lieblich, director executiv la firma americană MSCI, cel mai mare furnizor de indici bursieri din lume. Conducerea bursei de la Bucureşti speră însă ca în 2016 să aibă loc promovarea într-o ligă superioară a pieţelor de acţiuni.

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica 

La fel ca în fotbal, pieţele de acţiuni ale lumii sunt clasi­fi­cate în divizii, în funcţie de dimensiunea şi de lichi­ditatea bur­selor, iar grosul spon­sori­zărilor şi al finanţărilor merge la diviziile superioare.

În prezent, bursa de la Bucureşti este în divizia a treia a burselor mondiale, res­pec­tiv în categoria pieţelor de fron­tieră. O promovare în divizia a doua, a pieţelor emergente, ar putea aduce pe piaţa locală capitaluri de peste un miliard de euro.

Companiile americane MSCI şi S&P, prin­cipalii furnizori de indici de acţiuni urmăriţi de fondurile de investiţii din lumea întreagă, sunt cele care fac clasi­ficarea pieţelor în cele trei mari categorii: pieţe dezvoltate, emergente şi de frontieră. În funcţie de indicii MSCI şi de cei ai S&P îşi construiesc portfoliile fondurile de investiţii cu mii de miliarde de dolari în administrare.

„Noi suntem omul de mijloc, legătura dintre oportunităţile de pe bursele lumii şi investitori“, a declarat pentru ZF Sebastien Lieblich, director executiv la departamentul de index research din cadrul firmei americane MSCI, cel mai mare furnizor de indici bursieri din lume. Indicii de acţiuni ai MSCI sunt urmăriţi de investitori şi fonduri cu active cumulate de 7.000 de miliarde de dolari.

Bursa de la Bucureşti este inclusă de compania americană MSCI în indicele pieţelor de frontieră, respectiv MSCI Frontier Markets Index, alături de state precum Slovenia, Serbia, Croaţia, dar şi Vietnam, Pakistan, Kenya şi Bangladesh. Includerea în acest indice se face exclusiv pe criterii de performanţă ale bursei şi nu ale economiei ţării, explică Lieblich. Indicele MSCI al pieţelor de frontieră este urmărit de investitori care dispun de active de 12,4 miliarde de dolari şi ar corespunde diviziei C din fotbal.

Indicele MSCI al pieţelor emergente, din care fac parte Ungaria, Polonia, Rusia dar şi Brazilia, China, ar corespunde diviziei B pentru că este urmărit de investitori şi fonduri cu active de o sută de ori mai mari, respectiv 1.400 de miliarde de dolari, adică de peste 100 de ori mai mult. Dacă România ar promova în această ligă şi ar primi o pondere de doar 0,1% în indicele MSCI Emerging Mar­kets, asta ar însemna investiţii potenţiale noi de 1,4 mld. dolari (circa 1 mld. euro) pe bursa de la Bucureşti.

MSCI: România a evoluat, dar nu suficient pentru un upgrade în 2014

Promovarea din liga pieţelor de frontieră în cea a pieţelor emergente ar însemna intrarea automată pe radarul unor investitori cu active de o sută de ori mai mari, de o calitate mult mai bună, nu speculatori, ci investitori pe termen mai lung de timp. Anul trecut, graţie listării Romgaz şi Nuclearelectrica, bursa a câştigat 4 miliarde de euro în capitalizare şi speră că va  fi promovată în liga pieţelor emergente.

„Suntem la curent cu evenimentele care au avut loc anul trecut pe bursa de la Bucureşti. Este bine că s-au listat Romgaz şi Nuclearelectrica. Însă în momentul de faţă din partea MSCI nu există nicio propunere pentru a pune România pe lista scurtă în vederea promovării la categoria de pieţe emergente în iunie 2014“, a spus Lieblich.

Promovarea într-o ligă superioară a pie­­ţelor de acţiuni este un proces de durată.

„Mai întâi analizăm dacă piaţa respec­­tivă îndeplineşte condiţiile de lichi­ditate, de dimensiune şi de acces cores­pun­zătoare intrării într-o nouă categorie. În fiecare an, în luna iunie, anunţăm lista scurtă cu pieţele propuse spre upgrade. Timp de un an supunem această listă scurtă dezbaterii investitorilor, fondurilor de investiţii, fondurilor de pensii, consultanţilor, reglementatorilor care până în iunie anul viitor decid dacă piaţa trebuie sau nu upgradată. În iunie anul viitor, dacă investitorii îşi dau acordul, anunţăm că piaţa va fi upgradată, şi peste încă un an upgradarea are loc efectiv“, a mai spus directorul executiv al MSCI. El a explicat că o ţară se poate afla şi câţiva ani pe lista scurtă până investitorii se decid că merită promovare sau că investi­torii pot refuza upgradarea şi scoate ţara de pe lista scurtă cum s-a întâmplat cu bursa din Kuweit în 2009.

Sobolewski: BVB ar putea deveni piaţă emergentă cel mai devreme în 2016

Întrebat când anume poate bursa de la Bucureşti obţine promovare de la MSCI, Ludwik Sobolewski, directorul exe­cutiv al Bursei de Valori Bucureşti, a răspuns:

„Upgradarea este un proces care durează, şi pentru că MSCI trebuie să se asigure că recalificarea este ireversibilă. În practică, acest lucru înseamnă că am putea intra pe lista de monitorizare în iunie 2015, astfel că nu vom putea fi recalificaţi mai devreme de iunie 2016. Această ipoteză ia în calcul faptul că vom îndeplini toate criteriile necesare până în iunie 2015. Până în iunie 2014 nu este posibil să intrăm pe lista scurtă, chiar dacă eliminăm toate barierele legate de accesul la piaţă, pentru că este foarte puţin probabil să îndeplinim criteriile legate de dimensiune şi lichiditate“.

Într-un raport emis anul trecut despre cât de accesibile sunt pieţele de acţiuni, MSCI enumeră câteva capitole la care bursa de la Bucureşti are de recuperat: nu toate reglementările şi informaţiile pe bursă sunt disponibile şi în limba engleză, nu există o segregare formală în conturile de custodie şi de tranzacţionare, con­curen­ţa dintre brokeri este foarte redusă, iar acest lucru determină un cost ridicat al tranzacţiilor.

Dimensiunea şi lichiditatea reduse – obstacole majore în calea upgradării

Însă nu acestea sunt marile lipsuri ale bursei de la Bucureşti, ci dimensiunea pieţei şi lichiditatea, în prezent la cele mai reduse valori din rândul burselor din regiune.

„Trebuie să avem cel puţin trei companii cu o capitalizare fiecare de circa un miliard de dolari, cu o valoare a free float-ului de circa 500 de milioane de dolari şi cu lichiditate destul de ridicată. Trebuie să înţelegem că nici după listarea Romgaz nu avem cele trei companii. Fondurile închise nu sunt luate în calcul, de aceea Fondul Proprietatea nu ne ajută în acest sens“, a continuat Ludwik Sobolewski.

Executivul BVB a subliniat că „listările Romgaz, Hidroelectrica, dar şi ale altor companii pot urca piaţa locală în grupul pieţelor emergente. Iată de ce este atât de important ca aceste privatizări să fie bine conduse şi structurate. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care conducerea BVB a susţinut guvernul să aloce cât mai multe acţiuni pe piaţa locală atunci când s-a listat Romgaz“.

Upgrade-ul la emergente a urcat bursele arabe în topul creşterilor în lume

Bursa de la Bucureşti are toate mo­tivele să spere la intrarea în liga pieţelor emergente. Bursele din Qatar şi Emi­ratele Arabe Unite sunt primele două pieţe pe care la MSCI le-a upgradat din categoria de frontieră în cea a pieţelor emergente. Anunţul a avut loc în iunie 2013, iar în mai 2014 va avea loc intrarea efectivă în indicele MSCI Emerging Markets. Cele două state vor primi o pondere de câte 0,4% dintr-un indice urmărit de fonduri cu active de 1.400 miliarde de dolari. Automat spre cele două burse se vor alinia active de circa 10 miliarde de dolari.

Impactul promovării în categoria pieţelor emergente s-a văzut clar: bursa din Dubai a avut cea mai mare creştere din lume în 2013, de peste 100%, iar cea din Abu Dhabi a crescut cu peste 63%, a treia cea mai mare creştere din lume. Bursa din Qatar a închis anul cu o creştere de 24%, sub cea a bursei de la Bucureşti (26%).

„Este pentru prima dată când pro­mo­văm două pieţe de frontieră în categoria pieţelor emergente. Cele două ţări au stat pe lista de monitorizare cinci ani, le-am propus în 2008 pentru a fi pro­mo­vate. Cele două ţări şi-au îmbună­tăţit aspectele le­gate de decontarea tran­zac­ţiilor şi de păs­trarea în siguranţă a acti­ve­lor inves­ti­torilor“, a explicat Sebastien Lieblich.

BVB şi-a făcut grup de lucru pentru modernizarea pieţei

Pentru a promova în liga pieţelor emergente, Bursa de Valori Bucureşti a organizat un grup de lucru care va prezenta public un plan de măsuri până la fina­lul lunii ianuarie, potrivit lui Sobo­lewski.

„Sunt mult mai mulţi bani alocaţi pieţelor emergente decât celor de frontieră. promovarea va duce automat la creşterea rulajelor şi a lichidităţii şi va reduce costul capitalului pentru economia naţională. De asemenea, trebuie să înţelegem că dacă vom deveni pregătiţi pentru o potenţială promovare, lichi­ditatea şi toţi parametri de piaţă trebuie să arate mult mai bine decât astăzi“, a mai spus executivul BVB.

Un indiciu despre impactul unei po­ten­ţiale promovări îl poate oferi şi evo­lu­ţia cursului euro/leu, dar şi scăderea cos­tu­rilor de finanţare de anul trecut după ce obligaţiunile României au fost incluse în indicele JP Morgan dedicat pieţelor emergente. În ianuarie 2013, cursul a atins 4,33 lei/euro, maximul ultimelor 12 luni. Piaţa locală a titlurilor de stat este mult mai dezvoltată decât piaţa de acţiuni.

E bine să fii şi piaţă de frontieră

Chiar dacă bursa de la Bucureşti are şanse reduse de a intra pe lista de monitorizare a MSCI în iunie 2014, Sebastien Lieblich spune că acest lucru nu este neapărat rău.

„Pieţele de frontieră vor fi şi mai mult în atenţia investitorilor internaţionali în acest an, iar bursa de la Bucureşti ar putea să profite de această conjuctură favo­ra­bilă.“

Anul trecut, indicele pieţelor de frontieră MSCI Emerging Markets Index a raportat o scădere de 2,6%, în timp ce indicele pieţelor de frontieră a crescut cu 26%. Indicele pieţelor emergente a sub­per­format în 2013 şi pieţelor dezvoltate care au atins noi maxime istorice.

Şi bursa de la Bucureşti a avut o per­for­manţă bună în 2013, raportând o creş­tere de 26%, a 14-a din lume. Avansul bursei a fost susţinut de intrările de capital atrase de ofertele de acţiuni făcute de com­­­paniile de stat Romgaz şi Nuclear­electrica.

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.01.2014