Au început cu şase angajaţi şi au ajuns la 1,5 mil. euro din producţia de ciocolată de casă

Autor: Mădălina Dediu Panaete 11.01.2014
Ibolya Laczko (41 de ani) şi soţul ei Endre Laczko au vrut să ducă mai departe tradiţia fabricării de ciocolată de casă din localitatea Remetea, judeţul Harghita, şi şi-au deschis  propria fabrică, End-Ibo, la începutul anilor 2000.
 
„Am ales ciocolata de casă pentru că era un produs cu tradiţie în zona noastră, fabrica de lapte praf din Remetea a încetat să mai producă şi noi am văzut o oportunitate din acest lucru“, povesteşte Ibolya Laczko. Fabrica de lapte praf din Remetea este una dintre cele mai vechi de acest tip din ţară, având o istorie de 60 de ani şi este operată de firma Industrializarea Laptelui Harghita, care este în prezent în insolvenţă, conform datelor de pe site-ul Tribunalului Harghita.
 
Cei doi soţi au început să producă cioco­lată de casă în anul 2000 într-o secţie cu o suprafaţă de 128 de metri pătraţi, situată lângă casa în care locuiau, la acel moment în micul atelier lucrând şase angajaţi. După un an, cei doi au construit o nouă fabrică datorită cererii în creştere.
 
În prezent fabrica End-Ibo, care produce ciocolata de casă cu acelaşi nume şi alte produse precum turtă dulce, are o suprafaţă de 450 de metri pătraţi, iar firma  a ajuns la aproape 50 de angajaţi. Începând cu jumătatea anului 2012, Ibolya Laczko a preluat frâiele firmei după ce soţul ei a decedat.
 
„Este destul de greu să ai o afacere în România, şi mai ales în industria alimentară, unde cerinţele sunt foarte mari, de la un an la altul s-a schimbat legislaţia, a trebuit să facem investiţii noi pentru ca fabrica să corespundă normelor UE,  dar din fericire am reuşit să facem faţă tuturor cerinţelor.“

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.01.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.