Povestea antreprenorului din Cluj care a creat AROBS: a plecat la drum cu 10 angajaţi, iar acum are afaceri de peste 8 mil. euro şi peste 300 de oameni

Autor: Laurentiu Cotu 10.01.2014

Voicu Oprean, 42 de ani, punea bazele companiei Arobs Transilvania Soft­ware în urmă cu 15 ani, într-o perioadă în care majoritatea programatorilor pără­seau ţara. Investiţia iniţială a fost „extrem de mică“, respectiv banii pe care antreprenorul clujean i-a economisit după câteva luni de muncă la o firmă de profil din SUA. Sediul companiei a fost, pentru câţiva ani, un apartament închiriat în apropiere de centrul Clujului.

„Am început cu 10 angajaţi să scriem cod pentru clienţi străini. Primul proiect a fost de fapt o aplicaţie pentru domeniul medical scrisă într-un limbaj de programare de care mulţi programatori din ziua de azi, probabil, nici nu au auzit, se numea Centura“, îşi aminteşte antreprenorul clujean.

În anul 2002, când a apărut criza din IT, Voicu Oprean a decis să investească în dezvoltarea de produse software pentru piaţa internă, lansând pe piaţă primul produs propriu Arobs, o soluţie destinată agenţiilor de turism. Softul asigura gestiunea agenţiei de turism şi o evidenţă a vânzărilor de bilete de avion, care se preluau automat din sistemele de rezervări.