Acţiunile SIF-urilor au înregistrat creşteri de 1,2 - 3,2%, într-o piaţă în scădere

Autor: Monica Juganaru 13.01.2014

Bursa a închis în scădere cu 0,28%, într-o piaţă unde acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat creşteri cuprinse între 1,2% şi 3,22% după ce vicepreşedintele ASF Mircea Ursache a declarat că este posibil ca instituţia să permită SIF-urilor să cumpere acţiuni între ele.



La începutul sesiunii bursiere, acţiunile SIF Muntenia şi SIF Oltenia au înregistrat cele mai vizibile creşteri, urcând cu 5,5% şi, respectiv, cu 4,19%, însă volumele de transfer au fost sensibil mai reduse comparativ cu celelalte trei SIF-uri.

Ulterior, creşterile s-au temeperat, iar tranzacţiile nu au mai fost atât de mari precum cele din prima jumătate de oră.

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil de piaţa de capital, a declarat pentru Ziarul Financiar că miercuri ASF va discuta o propunere privind anularea restricţiilor care nu permit SIF-urilor să cumpere acţiuni între ele.

Potrivit lui Ursache, o altă modificare privind SIF-urile presupune scăderea cvorumului necesar pentru întrunirea AGA, vicepreşedintele ASF menţionând că discuţiile privind creşterea pragului de deţinere (în prezent de 5% din capital) nu vor avea loc în acest an.

La finalul zilei, acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Banat Crişana (SIF1) consemnau cele mai mari rulaje, de 2,53 milioane lei şi, respectiv, 2,11 milioane lei. Titlurile SIF Moldova au urcat cu 1,83%, la 1,501 lei, iar acţiunile SIF Banat-Crişana au închis la 1,367 lei, cu 3,17% peste cotaţia de vineri.

Totodată, titlurile SIF Muntenia au avansat cu 3,11%, acţiunile SIF Transilvania au crescut cu 1,99%, iar titlurile SIF Oltenia cu 1,2%.

Ascensiunea acţiunilor celor cinci SIF-uri a dus indicele BET-FI cu 1,3% peste nivelul de vineri. Indicele include şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au scăzut cu 0,83%.

În acelaşi timp, indicele BET-XT a închis în stagnare, iar indicele BET-BK a avansat cu 0,6%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,45%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,27%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au consemnat cel mai ridicat rulaj din piaţă, de 10,53 milioane lei. Cea mai mare parte a acestui rulaj a fost asigurată de o tranzacţie realizată la ora 13:31, pentru 4,2 milioane lei.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 37,22 milioane lei (8,19 milioane euro), cu 45% sub lichiditatea din şedinţa precedentă, de 67,46 milioane lei (14,8 milioane euro).

Peste 40% din rulajul de luni a fost asigurat de operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (10,53 milioane lei) şi câte două deal-uri cu acţiunile SIF Moldova (3 milioane lei) şi BRD (2,45 milioane lei).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, marile burse europene afişau creşteri de circa 0,3%. Acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de luni în scădere, din cauza temerilor investitorilor legate de evoluţia pieţei americane a muncii.