SIF-urile au închis ieri pe plus, în timp ce bursa a închis pe minus

Autor: Monica Juganaru 13.01.2014

Bursa a închis în scădere cu 0,28% (in­dicele BET-C), într-o piaţă unde acţiunile celor cinci SIF-uri au înre­gis­trat creşteri cuprinse între 1,2% şi 3,22% după ce vicepreşedintele ASF Mir­cea Ursache a declarat că este posibil ca insti­tuţia să permită SIF-urilor să cum­pere acţiuni între ele.

La începutul sesiunii bursiere, acţiunile SIF Muntenia şi SIF Oltenia au înregistrat cele mai vizibile creşteri, urcând cu 5,5% şi, respectiv, cu 4,19%, însă volumele de transfer au fost sensibil mai reduse comparativ cu celelalte trei SIF-uri.

Ulterior, creşterile s-au temeperat, iar tran­zacţiile nu au mai fost atât de mari precum cele din prima jumătate de oră. La finalul zilei, acţiunile SIF Mol­dova (SIF2) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) consemnau cele mai mari rulaje, de 2,53 milioane lei şi, respectiv, 2,11 milioane lei. Titlurile SIF Moldova au urcat cu 1,83%, la 1,501 lei, iar acţiunile SIF Banat-Crişana au închis la 1,367 lei, cu 3,17% peste cotaţia de vineri.

Totodată, titlurile SIF Muntenia au avansat cu 3,11%, acţiunile SIF Transil­va­nia au crescut cu 1,99%, iar titlurile SIF Oltenia cu 1,2%.

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

Ascensiunea acţiunilor celor cinci SIF-uri a dus indicele BET-FI cu 1,3% peste nivelul de vineri. Indicele include şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au scăzut cu 0,83%.

În acelaşi timp, indicele BET-XT a închis în stagnare, iar indicele BET-BK a avansat cu 0,6%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a co­borât cu 0,45%, iar indi­ce­le BET-NG, al titlu­rilor companiilor din sec­torul ener­getic, a scăzut cu 0,27%. Acţiunile FP au con­sem­nat cel mai ridicat rulaj din piaţă, de 10,53 milioane de lei. Cea mai mare parte a acestui rulaj a fost asigurată de o tranzacţie realizată la ora 13:31, pentru 4,2 mil. lei.

Investitorii au transferat în total ac­ţiuni de 37,22 mil. lei (8,19 mil. euro), cu 45% sub lichiditatea din şedinţa prece­dentă, de 67,46 mil. lei (14,8 mil. euro).

Peste 40% din rulajul de luni a fost asigurat de operaţiunile cu acţiunile FP (10,53 milioane de lei) şi câte două deal-uri cu acţiunile SIF Moldova (3 milioane de lei) şi BRD (2,45 milioane de lei).

În timp ce acţiunile companiilor mari de pe bursă înregistrează evoluţii mo­deste, acţiunile companiilor mici con­tinuă să producă surprize. Ieri, 7 acţiuni au înregistrat creşteri de peste 10%. Printre ele s-au numărat titlurile Electro­putere Craiova (EPT) şi Siretul Paşcani (SRT), care au crescut cu câte 15%, continuând seria creşterilor puternice din ultimele şedinţe. Titlurile Elecroputere au crescut de 5 ori în ultima lună, iar acţiunile Siretul s-au dublat în ultima săptămână.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.01.2014