Şefii SIF-urilor: Este discriminare că toate fondurile pot investi în SIF-uri numai SIF-urile nu

Autor: Roxana Pricop 14.01.2014

Şefii SIF-urilor spun că intenţia ASF de a permite achiziţiile de acţiuni între SIF-uri şi de a sprijini scăderea cvorumului la adunările generale echivalează cu eliminarea discriminării faţă de alte fonduri închise şi cu o undă verde spre eficientizarea managementului. Analiştii atrag însă atenţia că mai important este ca managerii SIF-urilor să aibă strategii de investiţii sustenabile altfel aceste societăţi riscă o lichidare controlată.

Într-un interviu publicat ieri de Ziarul Financiar, Mircea Ursa­che, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat că va ridica res­tricţiile privind achiziţiile de acţiuni între SIF-uri şi că susţine alinierea condiţiilor de cvorum ale SIF-urilor cu cele din Legea societăţilor comerciale 31/1990. Investitorii de pe bursă au reacţionat la declaraţiile oficialului ASF, iar acţiunile celor cinci SIF-uri au deschis şedinţa de tranzacţionare de luni cu creşteri consistente de până la 4% pentru acţiunile SIF Muntenia (SIF4).

Miza din spatele celor două mo­dificări este ridicată. Ridicarea restricţiei de achiziţie ar însemna creşterea cererii pe termen scurt pentru titlurile SIF-urilor, deoarece achiziţiile încrucişate de acţiuni ar echivala cu programe de răscumpărare şi ar susţine cotaţiile acestora pe bursă. Unii investi­tori sunt mai reticenţi însă şi spun că posibilitatea achiziţiilor încrucişate şi menţinerea pragului de deţinere la 5% le va permite actualilor şefi de la SIF-uri să-şi consoli­deze din nou poziţiile.

Alinierea la Legea 31/1990 ar însemna un cvorum de 25% la Adu­nările Generale Extraordinare faţă de 75% la prima convocare, respectiv 50% la a doua convocare, cât este acum. Pra­gurile ridicate de cvorum, combinate cu un acţionariat fragmentat, le împiedicau pe SIF-uri să ia decizii importante, precum majorări sau reduceri de capital.