Marii producatori de energie si Romgaz dau bani pentru Tarnita, hidrocentrala de peste 1 mld. euro de care au nevoie eolienele

Autor: Roxana Petrescu 15.01.2014

Complexul Energetic Oltenia, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Complexul Energetic Hunedoara, Electrica si Romgaz ar putea finanta realizarea studiilor de proiect necesare hidrocentralei Tarnita-Lapustesti, o investitie de peste un miliard de euro in care statul roman nu a reusit sa atraga pana acum niciun investitor. Costurile pentru aceste studii s-ar putea ridica la 80 milioane de euro.

Proiectul este necesar pentru a echilibra sistemul de variatiile introduse de energia regenerabila. Niciun investitor in parcuri eoliene nu s-a aratat interesat de acest proiect care pana la urma este facut tocmai pentru a permite integrarea in siguranta a acestor investitii. Cei mai mari investitori in proiecte eoliene sunt cehii de la CEZ, italienii de la Enel si Energias de Portugal.

"Am fost chemati sa facem parte dintr-o companie de proiect alaturi de Romgaz si ceilalti producatori de energie pentru a finanta partea de studii necesara realizarii hidrocentralei Tarnita. Costurile pentru Tarnita au sarit demult de un miliard de euro. In general, costurile asociate partii de studii pentru un astfel de proiect se ridica la 5-8% din valoarea investitiei", a spus Laurentiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia.

Reprezentantul companiei a precizat ca deocamdata nu au fost discutii privind finantarea de catre producatorii de stat a constructiei prorpiu-zise a hidrocentralei Tarnita-Lapustesti. Statul nu a gasit pana acum niciun investitor interesat pentru aceasta hidrocentrala.

"Tarnita acopera vantul", a explicat Ionel Ilie, directorul de marketing si vanzari al CE Oltenia.