Ce programe de dezvoltare a activităţilor sportive a finanţat Compania Naţională de Investiţii

Autor: Adelina Mihai 18.01.2014
Guvernul va începe anul acesta un program de investiţii în valoare de peste 50 de milioane de euro pentru construirea de complexuri sportive, care va fi administrat de Compania Naţională de Investiţii, aflată sub coordonarea ministerului condus de vicepremierul Liviu Dragnea.

Astfel, Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, va fi responsabil pentru selecţia finală a beneficiarilor care vor primi finanţare în cadrul acestui program, potrivit unei hotărâri aprobate de Guvern.

Astfel, Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, va fi responsabil pentru selecţia finală a beneficiarilor care vor primi finanţare în cadrul acestui program, potrivit unei hotărâri aprobate de Guvern.

Proiectul lui Dragnea, denumit „Complexuri sportive“, va fi finanţat din alocaţii de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, şi din alte surse, pentru construcţia de complexuri sportive, finalizarea lucrărilor deja începute şi reabilitarea structurilor existente.

Acest proiect aminteşte de tentativele eşuate ale guvernelor anterioare în ceea ce priveşte investiţiile în baze sportive. Dacă sub gestiunea fostului premier Adrian Năstase s-au construit 400 de săli de sport cu 167 de milioane de euro, iar la multe dintre acestea s-au descoperit nereguli, în timpul guvernului Boc, ministrul Elena Udrea a finanţat 32 de bazine de înot, din care doar unul a fost finalizat.

 

Programele de dezvoltare a activităţilor sportive finanaţate de Compania Naţională de Investiţii

 

„Complexuri sportive”

- Perioada: 2014 (Guvernul condus de premierul Victor Ponta)

- Buget alocat:  241 mil. lei (53, 5 mil. euro) plus  „alte surse legal constituite“ şi fonduri proprii ale autorităţilor locale şi central, potrivit Mediafax

- Coordonator: Liviu Dragnea, vicepremier şi ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice

- Obiectiv: Construcţia de complexuri sportive, finalizarea lucrărilor deja începute şi reabilitarea structurilor existente

 

„Bazine de înot”

- Perioada: 2009 – 2011 (Guvernul condus de premierul Emil Boc)

- Buget alocat: 133,6 mil. lei (31 mil. euro)

- Coordonator: Elena Udrea, ministrul turismului şi dezvoltării regionale

- Rezultate: Doar două bazine au fost finalizate până în 2012 ( în Prahova şi în Tulcea), din care doar unul era funcţional. În total, s-au semnat contracte pentru 32 de bazine de înot, iar 14 dintre acestea nu au primit ordin de începere a lucrărilor (din cauza restrângerilor bugetare), execuţia la 2 bazine a fost sistată în timp ce 14 bazine erau în lucru (la jumătatea anului 2012).

Un audit făcut ulterior la Compania Naţională de Investiţii de către ministrul Eduard Hellvig (fostul ministru al dezvoltării regionale şi turismului) a arătat că în cadrul acestui program au fost finanţate bazine de înot aflate în stadiu de execuţie „zero“, însă pentru care în contul unor firme au intrat sute de mii de euro şu că s-au semnat contracte cu firme care au intrat în faliment sau care execută lucrările cu întârzieri chiar şi de un an.

 

„Săli de sport”

- Perioada: 2002 -2004 (Guvernul condus de premierul Adrian Năstase)

- Buget alocat: 167 mil. euro

- Coordonator: Adrian Năstase, premier

Rezultate: S-au construit 400 de săli de sport în câteva luni, care au fost date în folosinţă înainte de alegerile din noiembrie 2004. S-au constatat însă nereguli legate de modul de atribuire a contractelor în procesele de achiziţii publice, dar şi probleme legate de lucrările de montare, instalare şi echipare a sălilor de sport.