Brokerii spun că există în continuare interes pentru acţiunile de dividend

Autor: Stefan Musgociu 16.01.2014

Bursa a crescut uşor, cu 0,2%, chiar la închidere, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi la tranzacţionare şi doar 12 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale au consemnat rulaje de peste 500.000 de lei.

„Volumele de tran­zac­ţionare se menţin mai reduse în acest mo­ment deoarece pre­ţu­rile acţiu­ni­lor sunt la valori destul de echilibrate, iar pentru a se schimba ceva semni­fica­tiv este nevoie de un im­puls din partea evo­luţiei pieţelor inter­na­ţionale sau a rezul­tatelor finan­ciare aferente anu­lui 2013. Aşteptările pri­vind dividendele sunt cele care vor marca evoluţia pieţei în următoarele săptămâni, iar din acest punct de vedere asistăm la o cerere constantă din partea investitorilor pentru companiile la care estimează randamente foarte bune ale divi­den­delor“, a declarat Gabriel Necula, şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creş­tere cu 0,21%, o evoluţie similară înre­gis­trând şi indicele BET-NG, care inclu­de titlurile companiilor din sectorul ener­getic.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al ac­ţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,73%. Acţiunile a patru dintre SIF-uri au înregistrat scăderi cu­prin­se între 0,47% şi 1,8%, titlurile SIF Ol­tenia au stagnat, iar acţiunile Fon­dului Proprietatea au coborât cu 0,79%.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 30,5 mil. lei (6,7 mil. euro), uşor sub rulajul de miercuri, de 31 mil. lei (6,8 mil. euro). Mai mult de trei sferturi din lichi­ditatea de joi a fost asi­gurată de tranzacţii cu ac­ţiu­nile Erste (6,3 mil. lei), Fondul Proprietatea (3,5 mil. lei), OMV Petrom (3,4 mil. lei), Transgaz (3,2 mil. lei), SIF Transilvania (2,7 mil. lei), Romgaz (2,5 mil. lei) şi SIF Mol­dova (2,1 mil. lei, din care două deal-uri de 1,7 mil. lei).

Acţiunile Impact De­ve­loper & Contractor (IMP) au urcat cu 8,48%, con­semnând a treia zi con­se­cutivă de creştere accelerată. În ulti­mele trei şedinţe cotaţia a avansat cu­mulat cu 43,35%, pe fondul achiziţiilor realizate de cel mai mare acţionar al companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu. Acesta a cumpărat aproape 80% din toate ac­ţiu­nile Impact tranzacţionate marţi şi miercuri.

La închiderea şedinţei, titlurile Impact au fost cotate la 0,787 lei, iar pe parcursul zilei au atins un preţ maxim de 0,8045 lei, maximul ultimilor trei ani şi nouă luni. Cotaţii mai mari decât cele de joi au fost atinse cel mai recent în şedinţa bursieră din 19 aprilie 2010, când acţiunile dezvoltatorului imobiliar au fost la 0,805 lei/titlu.

Aproape 90% din lichiditatea de pe piaţa RASDAQ a fost, însă, asigurată de o tranzacţie cu 29,66% din acţiunile Companiei de Informatică Aplicată Cluj Napoca (SEOL), în valoare de 1,9 mil. lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.01.2014