În ce ţară din Europa pot obţine românii cel mai mare salariu minim, după ridicarea restricţiilor de muncă de la 1 ianuarie 2014 - HARTĂ

Autor: Ştefan Stan 17.01.2014

Luxemburg este ţara din Europa care oferă cel mai mare salariu minim pe economie, un muncitor putând câştiga cel puţin de 10 ori mai mult decât în România, conform datelor oferite de agenţia statistică europeană Eurostat.

Salariul minim pe economie în Luxemburg este de 1.874 euro, de peste 10 ori mai mare decât salariul minim din România, de 179 euro.

La 7 ani de la aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Marea Britanie au ridicat restricţiile pe piaţa muncii impuse muncitorilor din cele două ţări. La cele 8 se adaugă şi Spania, care în decembrie 2012 a primit acordul Comisiei Europene pentru a reintroduce restricţiile doar pentru muncitorii români, din cauza crizei economice şi financiare.

Ca suprafaţă şi populaţie, Luxembourg este unul dintre cele mai mici state din Europa,  însă are cel mai mare PIB per capita din lume, de aproape 59.000 de euro, faţă de numai 12.100 de euro cât are România.

Pe locul doi în topul celor mai mari salarii minime pe economie se află Belgia, care oferă muncitorilor un salariu minim de 1.502 euro, fiind urmată de Olanda şi Irlanda, care oferă 1478 şi respectiv 1462 de euro.

Marea Britanie, care se temea cel mai tare de o invazie a imigranţilor odată cu ridicarea restricţiilor de muncă, oferă un salariu minim pe economie de 1.190 de euro.

Ţările care nu apar în grafic nu au un salariu minim.

Sursă grafice: Eurostat