Surpriza lunii noiembrie: investiţii străine mai mari şi datorie externă în scădere

Autor: Ciprian Botea 19.01.2014

Investiţiile străine directe au crescut surprinzător cu 22% în perioada ianuarie-noiembrie 2013 şi au ajuns la 2,4 mld. euro, în timp ce datoria externă s-a diminuat cu 2 mld. euro în noiembrie. Contul curent a continuat ajustarea, cu un deficit de patru ori sub nivelul din 2012. Dezintermedierea financiară rămâne însă o problemă, din depozitele locale ale străinilor ieşind 1,2 mld. euro anul trecut.



Străinii îşi scot banii din băncile locale

Străinii, în cea mai mare parte grupuri bancare, deţineau la finalul lunii noiembrie 2013 depozite pe termen mediu şi lung de 6,5 miliarde de euro, în scădere cu echivalentul a 1,2 miliarde de euro faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Totuşi, scăderea depozitelor s-a oprit în ultimele trei luni după un trend accelerat de reducere a stocului în prima parte a anului, arată statisticile BNR. Mai mult, în noiembrie stocul a crescut marginal, cu echivalentul a 100 milioane de euro faţă de nivelul din luna octombrie. Aceste depozite au reprezentat în anii de criză o formă de finanţare prin care băncile şi-au susţinut filialele locale.

Tot mai multe bănci străine confruntate cu probleme de lichiditate pe pieţele de origine încearcă însă acum să-şi forţeze filialele din România să se bazeze mai mult pe depozitele atrase de la clienţii locali.

Investiţiile străine directe au crescut în mod surprinzător

Investiţiile străine directe, care au reprezentat unul dintre principalele motoare de creştere economică în perioada de boom, au avut o evoluţie surprinzătoare în noiembrie, fluxul de bani intraţi în economie în primele 11 luni din 2013 înregistrând un plus de 22%, arată datele BNR. Spre comparaţie, după primele 10 luni investiţiile străine directe înregistrau un minus de 8%.

Dinamica s-a schimbat radical în noiembrie în condiţiile în care penultima lună a anului trecut a înregistrat un flux de aproximativ 600 milioane de euro. Creşterea investiţiilor străine reprezintă un semnal pozitiv pentru economie, care abia a reuşit anul trecut să depăşească ritmul de creştere de 2%, şi aceasta datorită exporturilor şi agriculturii. Investiţiile s-au prăbuşit în criză după ce în 2008 au înregistrat un record de aproape 10 miliarde de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.01.2014