Norii de poluare din China ajung până în SUA

Autor: Radu Racu 21.01.2014
Poluarea masivă cu care se confruntă China traversează oceanul Pacific şi atinge coasta de vest a Statelor Unite, conform unui nou studiu citat de Reuters, o tendinţă care subliniază efectele secundare ale cerererii americane de bunuri asiatice produse ieftin.
 
Ploile acide din unele zile, provenite de la arderea combustibililor fosili din China pot contribui cu până la un sfert din poluarea cu sulf din vestul Statelor Unite, conform unui raport realizat de o echipă chino-americană de oameni de ştiinţă, publicat de organizaţia non-profit Academia Naţională de Ştiinţe.
 
Oraşe ca Los Angeles au primit cel puţin o zi suplimentară de smog în ultimii ani, din cauza monoxidului de carbon şi a altor gaze poluante degajate de fabricile chinze, arată raportul.
 
"Am externalizat producţia şi poluarea dar acum vedem cum o parte din gaze se întorc peste Pacific să ne bântuie", spune savantul american Steve Davis, de la universitatea California Irvine.
 
O cotă de 17 până la 36% din gazele poluante din China au fost generate în 2006 de activităţile de producţie pentru export, iar o cincime dintre acestea au fost legate exclusiv de relaţiile comerciale China-SUA, conform raportului.