Bursa de la Bucureşti a închis în stagnare, pe un rulaj redus

Autor: Monica Juganaru 21.01.2014

Bursa de la Bucureşti a închis cu o creştere nesemnificativă şedinţa de marţi, într-o piaţă unde puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au plasat ordine pentru volume reduse de acţiuni, operaţiunile cumulând doar 17,13 milioane lei.

Piaţa a fost pe plus cu aproximativ 0,4% în primele două ore de tranzacţionare, însă după ora 14:00 s-a întors în imediata apropiere a nivelului de la închiderea de luni.

La fnalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,13%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG foarte aproape de nivelul de luni.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,29%.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,14%, iar indicele extins BET-BK a scăzut cu 0,21%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

"Investitorii locali par că sunt în expectativă sau au devenit mai retincenţi în a adopta o poziţie în perioada actuală. Exceptând anumite companii etalon, care oferă o lichiditate medie zilnică acceptabilă, restul titlurilor se afla într-un con de umbră, tranzacţtiile efectuându-se doar sporadic. Jucătorii locali au doar nevoie de un impuls pentru a se reactiva sau aşteaptă confirmarea unor date economice (probabil afişarea rezultatelor), pentru a-şi regândi portofoliile", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

La fel ca în şedinţele precedente, volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 8 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 17,13 milioane lei (3,77 milioane euro), jumătate din rulajul înregistrat pentru luni, de 34 milioane lei (7,5 milioane euro). Cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Fondului Proprietatea (7,4 milioane lei) şi Nuclearelectrica (1,97 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut doar cu 0,06%, la 0,8135 lei, în timp ce titlurile Nuclearelectrica au scăzut cu 0,94%, la 10,59 lei.

Un rulaj de peste un milion de lei au mai înregistrat doar acţiunile OMV Petrom, operaţiunile cu aceste titluri cumulând 1,67 milioane lei. Ultima tranzacţie de marţi cu acţiunile companiei a fost realizată la 0,485 lei, preţ cu 0,21% peste închiderea de luni.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în urcare cu până la 0,3%. Acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de marţi, de asemenea, în creştere, susţinute de informaţiile privind lichidităţile oferite de banca centrală a Chinei celor mai mari instituţii de credit din ţară, precum şi de rezultatele financiare bune raportate de companii americane.