SIF-urile au reuşit să frâneze declinul pe final de şedinţă

Autor: Stefan Musgociu 27.01.2014

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a coborât cu 0,48%, într-o piaţă unde acţiunile celor cinci SIF-uri au încheiat în scădere cu 1,04% - 2,05%, după ce în prima jumătate de oră de tranzacţionare au consemnat chiar corecţii cuprinse între 2,93% şi 6,62%.



Presiunea corecţiilor de pe pieţele externe s-a resimţit încă de vineri pe acţiunile SIF-urilor, aceste titluri coborând cu 0,97% - 2,97%. În primele 30 de minute de tranzacţionare de luni investitorii au plasat ordine de vânzare la preţuri din ce în ce mai reduse, în special pentru acţiunile celor cinci SIF-uri, care au înregistrat scăderi cuprinse între 2,93% şi 6,62%.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au consemnat cea mai uşoară scădere la debutul şedinţei de luni, de 2,93%, în timp ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) au picat cu 6,62%.

"Corecţia mai precipitată a SIF-urilor vine pe fondul creşterilor înregistrate de la începutul lunii decembrie până acum. Concret, în intervalul de timp 09 decembrie - 27 ianuarie indicele BET-FI a crescut cu 9,1%, în vreme ce BET-ul a urcat cu 6,3%. Tentaţia imediată, într-un scenariu de forţă, este să lichidezi acolo unde profitul este mai mare. Alt aspect important de avut în vedere este faptul că unele companii lichide din BET (OMV Petrom, Transgaz) s-au corectat înainte de evoluţia negativă a indicilor externi, drept pentru care este mai puţin răsplătitor să vinzi o acţiune care încă nu se află pe maxime. Nu în ultimul rând, SIF-urile sunt privite drept acţiuni din sectorul financiar, mai riscante, şi atunci putem asista la o realocare a portofoliilor din acţiuni financiare în acţiuni defensive", a declarat pentru MEDIAFAX Radu Profeanu, broker la Tradeville.

După primele 30 de minute de tranzacţionare de luni, acţiunile SIF-urilor au revenit uşor spre nivelurile de vineri, iar în a doua parte a zilei titlurile SIF Oltenia au trecut chiar pe creştere uşoară pentru câteva momente. La închiderea şedinţei, acţiunile SIF-urilor consemnau scăderi cuprinse între 1,04% şi 2,05%.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din acest sector, cu operaţiuni de 3,5 milioane lei, iar titlurile SIF Muntenia au înregistrat cel mai redus rulaj dintre SIF-uri, de 987.000 de lei. Acţiunile SIF Transilvania au scăzut cu 1,13%, la 0,6585 lei, iar preţul titlurilor SIF Muntenia a coborât cu 1,85%, la 0,904 lei.

Acţiunile celor cinci SIF-uri au influenţat vizibil indicii în care sunt incluse, respectiv BET-FI şi cei doi indici extinşi BET-XT şi BET-BK. Indicele BET-FI a coborât cu 3,1% în prima jumătate de oră, în timp ce punctul minim al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost 1,62% sub închiderea de vineri.

La închiderea pieţei principale, indicele BET-FI era în scădere cu 1,01%.

Alături de acţiunile celor cinci SIF-uri în indicele BET-FI se regăsesc şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), care la finalul zilei erau în scădere cu 0,3%. Cel mai mic preţ plătit pentru acţiunile FP în prima parte a şedinţei a fost cu 1,28% sub închiderea de vineri.

Indicele extins BET-XT a încheiat şedinţa în scădere cu 0,43%, iar indicele extins BET-BK a fost cu 1,24% sub sesiunea anterioară.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu numai 0,17%, corecţia fiind temperată de creşterea titlurilor BRD (0,91%) şi Banca Transilvania (1,18%).

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,06% sub şedinţa anterioară.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 33,3 milioane lei (7,3 milioane euro), cu 25% sub rulajul de vineri, de 44,5 milioane lei (9,8 milioane euro).

Rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de 13 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale. În şedinţa anterioară, tranzacţii de peste 500.000 de lei au consemnat doar 8 acţiuni.

Trei sferturi din lichiditatea de luni au fost asigurate de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (3,9 milioane lei), Transgaz (3,8 milioane lei, inclusiv un deal de 322.000 de lei), OMV Petrom (3,7 milioane lei, din care trei deal-uri de 2,1 milioane lei), SIF Transilvania (3,5 milioane lei), SIF Moldova (2,7 milioane lei, din care un deal de 468.000 de lei), Romgaz (2,6 milioane lei), SIF Oltenia (2,5 milioane lei, inclusiv două deal-uri de 654.000 de lei) şi SIF Banat-Crişana (2,3 milioane lei).

Tranzacţii de peste 1 milion de lei au mai înregistrat şi acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (1,3 milioane lei, din care două deal-uri de 967.000 de lei), Banca Transilvania (1,1 milioane lei) şi Nuclearelectrica (1 milion de lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat în total acţiuni de 190.000 de lei, faţă de 414.000 de lei în şedinţa anterioară.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în scădere cu până la 0,6%, iar piaţa de la Londra era în coborâre cu 1,6%. Linia descendentă a fost preluată şi de majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est, care au scăzut cu până la 1,6%.

Pieţele emergente traversează o perioadă dificilă, investitorii manifestând îngrijorări privind efectele reducerii achiziţiilor de obligaţiuni ale Fed, încetinirea creşterii economice a Chinei şi deprecierea abruptă din ultimele zile a unor monede emergente. Investitorii ies de pe active emergente în cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani, acesta fiind un prim semnal al impactului reducerii programului de achiziţii de obligaţiuni al Rezervei Federale a SUA, agravat de temerile tot mai mari privind instabilitatea politică şi financiară din statele cu economii emergente.