Google vinde Motorola chinezilor de la Lenovo, la un sfert din preţul plătit cu doi ani în urmă

Autor: Radu Racu 30.01.2014
Producătorul chinez de calculatoare Lenovo a semnat un acord cu Google pentru cumpărarea diviziei de platforme mobile Motorola, pentru 2,91 miliarde de dolari, anunţ care marchează cel mai recent episod dintr-o serie masivă de achiziţii a grupului asiatic, scrie Bloomberg.
 
Valoarea tranzacţiei este compusă din 1,4 miliarde de dolari în numerar şi acţiuni Lenovo, şi 1,5 miliarde de dolari care vor fi plătiţi în termen de trei ani de la finalizarea tranzacţiei, a anunţat Google.
 
"Achiziţia se integrează perfect în strategia noastră din ultimii doi ani. Înainte aveam doar PC-urile în centrul activităţii, acum am mai ridicat doi piloni: divizia de mobile şi cea de date", a declarat Yang Yuanqing, preşedintele Lenovo.
 
Pe 23 ianuarie, Lenovo anunţa că va prelua divizia de servere a IBM, pentru 2,3 miliarde de dolari.
 
Lenovo, în prezent cel mai mare producător de PC-uri din lume, şi-a început ascensiunea spre această poziţie în 2005, prin preluarea diviziei producătoare de computere a IBM. Compania doreşte să se extindă către piaţa echipamentelor pentru stocare de date şi serverelor, pentru a combate astfel efectul declinului pieţei PC-urilor asupra afacerilor.
 
Tranzacţia nu pune însă Google într-o lumină bună, având în vedere că gigantul online se vede nevoit să renunţe la Motorola, la nici trei ani de la cumpărarea companiei, în cadrul unei tranzacţii evaluate la 12,5 miliarde de dolari.În august 2015, data tranzacţiei, Google avea în conturi lichidităţi de aproape 40 de miliarde de dolari, iar preţul plătit pentru Motorola a fost de 40 de dolari pe acţiune, cu 63% mai mult decaât valoarea la care se tranzacţionau pe bursă titlurile companiei.