​Acţionarii FP au aprobat reducerea capitalului cu 677 mil. lei şi vor primi 5 bani pe acţiune

Autor: Andrei Chirileasa 03.02.2014

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat luni reducerea capitalului social cu 676,9 milioane de lei şi distribuirea banilor către acţionari, potrivit hotărârilor AGA publicate pe bursă.

Operaţiunea se va realiza prin diminuarea valorii nominale a acţiunilor de la un leu la 0,95 lei, iar diferenţa de 0,05 lei (5 bani pe acţiune) le va fi distribuită acţionarilor. Raportat la preţul de 0,8155 lei la care se tranzacţionează în prezent acţiunile FP, distribuţia de cash reprezintă circa 6,1%.

Potrivit reprezentanţilor Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, această distribuţie nu este impozabilă, dar fondul va încerca să obţină un punct de vedere oficial din partea autorităţilor fiscale, potrivit unor surse prezente la AGA.

Acţionarii au votat cu o majoritate de peste 90% propunerea de reducere a capitalului social, însă pentru punerea în practică a deciziei aceasta trebuie să fie avizată şi de ASF.

Acţionarii au mai decis şi modificarea statutului prin reducerea cvorumului pentru adoptarea deciziilor legate de reducerea capitalului la minimum 25% din drepturile de vot la prima convocare şi minimum 20% la a doua convocare. În prezent, cvorumul este de 50%, ceea ce a îngreunat luarea unor astfel de decizii în trecut.