Plasamente în aur sau bitcoin? Ce recomandă şeful Elliott, cel mai mare acţionar al FP

Autor: Roxana Pricop 03.02.2014

Paul Singer, managerul fondului american de hedging Elliott Manage­ment, supranumit „Vulturul“ de pe Wall Street, este încrezător că aurul îşi va reveni în acest an şi se declară „şocat“ de ascensiunea monedei vir­tua­le bitcoin, potrivit relatărilor fă­cute de Wall Street Journal citând scrisoarea tri­mestrială trimisă de Singer către investitorii Elliott.

„Nu avem mai multe motive să credem că bitcoin va trece testul tim­pului decât în cazul banilor creaţi de gu­verne, deşi bitcoin este mai nou şi în­tot­deauna ne uităm la copii cu spe­ran­ţă“, le-a scris investitorilor Paul Singer, care administrează active de 23,3 mi­liarde de dolari la Elliott Ma­nagement.

„Dacă vă doriţi o valută alterna­tivă, mai bine uitaţi-vă la aur. A trecut testul a mii de ani drept un activ ce înmagazinează valoare şi ca mijloc de schimb“, a adăugat managerul.

Bitcoin se tranzacţionează la circa 846 de dolari, marcând astfel o creştere de 40 de ori a cotaţiei în ultimul an. Pe de altă parte, aurul a scăzut puternic anul trecut, cu 27%, cel mai mare de­clin din ultimele trei decenii, însă a avut un început de an 2014 bun, cu un avans de 4%. Potrivit relatărilor din presa internaţională, fondurile Elliott ar avea investiţii în aur.

„Aurul nu este doar „un enter“ trimis de pe calculator în eter şi se tran­zacţionează la un preţ destul de bun. Bitcoin şi rudele sale reprezintă un impuls uşor de înţeles (anti-gu­vern, pro-liber­ta­te, pro-moder­nita­te), însă nu ne dăm sea­ma cum anume supra­vieţuieşte de fapt. Cel pu­ţin în cazul au­rului, trebuie să sapi destul de mult pentru a-l scoate din adân­curi“, a mai spus Singer.

Cel mai cunoscut fond al său, Elliott Associates, prin care a intrat şi în acţionariatul Fondului Proprietatea, a câştigat 12% anul trecut, potrivit Wall Street Journal. Elliott este în prezent cel mai mare acţionar al Fondului Pro­prie­tatea, unde a cumpărat în ultimii patru ani circa 17% din acţiuni la preţul me­diu de 0,5 lei, iar în prezent pune presiune pe administratorul fondului, Franklin Templeton, ca să urce preţul acţiunilor la un leu, ceea ce i-ar permite lui Singer să-şi dubleze banii la FP.

În vârstă de 68 de ani, Paul Singer are o avere de 1,3 miliarde de do­lari. El şi-a construit ave­rea admi­nistrând fon­duri de hedging, dar şi un renume de „vultur“ de pe Wall Street graţie stra­tegiei de investiţii. Fon­durile Elliott cumpără acti­ve în distress şi apoi se luptă în tribunale pen­tru a le răscum­pă­ra la va­loarea nominală.

Cel mai recent caz este cel al Argentinei, stat pe care Elliott îl for­ţează să îi plătească peste un miliard de dolari pentru obligaţiuni pe care a plătit câteva sute de milioane de dolari la începutul anilor 2000, când Argentina a intrat în default.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.02.2014