Bursa de la Bucureşti către investitorii de pe Wall Street: Avem nevoie de voi!

Autor: Cristian Hostiuc 06.02.2014

„Avem nevoie de voi, avem nevoie de reţeaua voastră internaţională, avem nevoie de lichiditate pentru a dezvolta piaţa de capital din România, iar cei care vor investi acum vor beneficia primii de creşterea pieţei bursiere pentru că vrem să facem din bursa de la Bucureşti un hub financiar pentru sud-estul Europei şi una dintre cele mai vibrante pieţe ale Europei. De aceea suntem aici.“

Acesta a fost mesajul lui Ludwik Sobolewski, CEO-ul polonez al bursei de la Bucureşti, adresat la New York în faţa unor investitori, bancheri şi analişti americani.

Pentru a „vinde“ România ca marketing, pentru a îm­bu­nătăţi percepţia despre piata locală, BVB, Raiffeisen, şi Fondul Pro­prietatea (Franklin Templeton) au organizat „Roma­nian Investor Days“, cel mai puternic desant românesc pe Wall Street, capitala finanţelor mondiale, în care au pus faţă în faţă cele mai puternice companii româneşti listate la bursă şi cele care sunt programate să intre în acest an – Pe­trom, Romgaz, Fondul Proprietatea, Transgaz, Transelec­trica, Nu­clearelectrica, BRD, SIF Oltenia, Hidroelectrica, CE Oltenia, Electrica – cu cei care au bani.

De asemenea, pentru a vorbi des­pre situaţia macroeco­no­mică sau despre intenţiile guver­nului pentru piaţa de capital, au fost aduşi oficiali ai BNR, ai Mi­nis­te­rului de Finanţe, ai guvernului şi ai Mi­nis­terului Energiei. 

„Suntem decişi să dezvoltăm piaţa de capital, vom lista la bursă în acest an companiile pe care le-am anunţat (Hidroelectrica, Com­pania Energetică Oltenia şi Electrica) şi vrem să înlăturăm toate barierele birocratice pentru a face mai rapid accesul investitorilor străini pe bursa de la Bucureşti“, a spus Dragoş Andrei, consilier economic al premierului Victor Ponta. De aceea, pe 12 martie, Guvernul, BNR şi ASF vor prezenta la Bucureşti un plan cu ce au de gând să facă pentru a reduce birocraţia bursieră, având în vedere că România este una dintre cele mai scumpe pieţe, lucru reclamat curent de toţi investitorii.

Bogdan Olteanu, vice­guvernator al BNR, le-a spus investitorilor că Banca Naţională are un interes pentru a dez­volta piaţa de capital, pentru a re­duce depen­denţa finan­ţării eco­no­miei de sis­temul bancar.

„Economia depinde prea mult de bănci şi vrem să balansăm această situaţie.“

Cristian Hostiuc - corespondenţă de la New York

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.02.2014