Afacerile BVB au avansat anul trecut cu 40%, ca urmare a creşterii veniturilor din tranzacţionare

Autor: Monica Juganaru 11.02.2014

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri de 24,3 milioane lei, cu 40% peste nivelul înregistrat în anul precedent, în principal datorită avansului veniturilor din tranzacţionare, iar profitul net a fost de 10 milioane lei, cu 11% mai mare.



Ofertele publice de vânzare a pachetelor de 15% din Transgaz, 10% din Nuclearelectrica şi 15% din Romgaz au avut, de asemenea, un rol important în susţinerea afacerilor, mobilizând atât fondurile de investiţii străine cât şi investitorii de retail locali, potrivit unui comunicat al Bursei.

Operatorul bursei de la Bucureşti a raportat un profit operaţional preliminar de 8,4 milioane lei, în creştere cu 106% faţă de anul 2012.

Profitul financiar s-a diminuat cu 46,4% faţă de 2012, până la 3,2 milioane lei, având în vedere declinul semnificativ al principalelor surse de venit, dobânzi şi dividende încasate.

Dividendele încasate s-au diminuat cu 80% faţă de anul precedent, în urma diminuării semnificative a profitabilităţii Depozitarului Central, principala sursă a dividendelor.

BVB a încheiat anul cu un avans de 47,5% al capitalizării bursiere, până la 17,8 miliarde de euro (potrivit datelor furnizate de FESE – Federation of European Securities Exchanges, citate în comunicatul BVB), pe de o parte datorită creşterii preţurilor companiilor listate (principalul indice al pieţei, BET, a crescut cu 26,1% în monedă locală de la începutul anului), precum şi listării a două companii mari din portofoliul statului, Nuclearelectrica şi Romgaz, care au adăugat împreună 3,64 miliarde de euro la capitalizarea BVB.

Potrivit statisticilor prezentate de Bursă, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni, unităţi de fond, obligaţiuni şi titluri de stat a crescut cu 42,7%, la 12,99 miliarde lei, iar valoarea medie a acestora a fost de 51,8 milioane lei, cu 42,1% mai mare.

Veniturile din tranzacţionare din ultimul trimestru din 2013 au fost de 9,7 milioane lei, cu 265% mai sus faţă de perioada similară a anului precedent.

Profitul operaţional din ultimele trei luni ale anului trecut a marcat o creştere de 4,8 ori faţă de trimestrul precedent, până la 4,8 milioane lei, datorită creşterii activităţii de tranzacţionare, pe fondul derulării ofertelor publice.

Astfel, profitul net preliminar al BVB pentru ultimul trimestru din 2013 a fost de 4,5 milioane lei, faţă de pierderea înregistrată în perioada similară din 2012.

Potrivit raportului, BVB a devenit a doua bursă din Europa Centrală şi de Est după valoarea ofertelor publice iniţiale derulate în ultimul trimestru din 2013.