Bursa revine pe verde, iar acţiunile BT au urcat cu aproape 2% după publicarea rezultatelor

Autor: Stefan Musgociu 13.02.2014

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,18%, într-o piaţă unde acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,83% după publicarea rezultatelor financiare preliminare pentru anul trecut, iar titlurile BRD au  recuperat o parte din corecţia de miercuri.



Investitorii au reacţionat vizibil încă din primele minute la rezultatele financiare preliminare înregistrate de Banca Transilvania anul trecut şi publicate joi dimineaţă. Titlurile băncii au avansat cu 0,6% chiar la deschidere, iar cel mai mare preţ plătit în prima parte a şedinţei pentru aceste acţiuni a fost de lei, cu % peste închiderea de miercuri. Cotaţia maximă a zilei a fost atinsă în jurul orei .

Acţiunile Băncii Transilvania au consemnat al treilea rulaj din piaţă, de 3,6 milioane lei, sumă din care aproape 1,1 milioane lei reprezintă valoarea unui deal.

Profitul net al Băncii Transilvania a crescut anul trecut cu 17%, la 374,9 milioane lei (85 milioane euro), iar activele au urcat cu 8,4%, la 32,06 miliarde lei. Banca a raportat un profit brut de 443,1 milioane lei, cu 30% peste nivelul din anul precedent.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,55%, în timp ce indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,29% sub nivelul de miercuri.

"Deocamdată piaţa nu are un trend, dar pe măsură ce intrăm în sezonul de raportări, probabil că vom vedea volume în creştere. Săptămâna aceasta şi următoarea cele mai multe companii vor raporta rezultatele preliminare pentru anul trecut. Cred că vom vedea reacţii ale investitorilor în urma rezultatelor financiare, cel puţin aşa ar fi normal. Cred că OMV Petrom şi Romgaz (cele mai mari companii româneşti listate la BVB - n.r.) vor avea rezultate foarte bune", a afirmat un broker.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu numai 0,11%, influenţat în principal de corecţia de 2,23% înregistrată de acţiunile SIF Transilvania. Titlurile SIF Transilvania au consemnat cel mai ridicat rulaj din piaţa principală, de 3,1 milioane lei.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,27%, iar indicele extins BET-BK a scăzut cu 0,19%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 44,6 milioane lei (aproape 10 milioane euro), cu o treime peste rulajul de miercuri, de 33,4 milioane lei (7,4 milioane euro). Mai mult de jumătate din lichiditatea de joi a fost asigurată de un deal cu 0,22% din titlurile Fondului Proprietatea în valoare de 24,8 milioane lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,82%, la 0,827 lei, pe piaţa principală, pe un rulaj de 2,3 milioane lei. Deal-ul a fost realizat la 0,82 lei, preţ similar celui de închiderea de miercuri.

Acţiunile BRD (BRD) au avansat cu 1,18%, la 8,6 lei, după ce miercuri au coborât cu 3,19%. Operaţiunile de joi cu au cumulat 2,6 milioane lei, sumă din care trei deal-uri de 1,4 milioane lei.

Corecţia de miercuri a venit după ce banca a anunţat rezultatele financiare preliminare înregistrate anul trecut. BRD - Groupe Societe Generale a suferit anul trecut o pierdere netă de 385 milioane lei, dar cu un rezultat brut negativ aproape dublu, de 648 milioane lei, din cauza creşterii provizioanelor, compensate în parte de un câştig realizat prin eliberarea unor sume din impozitul amânat la plată. Provizioanele constituite anul trecut s-au ridicat la 2 miliarde de lei, dar gradul de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 69%.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au rămas pe linia descendentă pe care au intrat la începutul anului şi au scăzut joi cu 0,45%, la 8,91 lei, pe un rulaj de 274.000 de lei. În şedinţa precedentă, titlurile Nuclearelectrica au coborât cu 5% şi au încheiat la 8,95 lei, iar pe parcursul zilei au atins un nou minim istoric, de 8,81 lei/acţiune.

Titlurile companiei au scăzut în acest an cu aproape 20,4%. Ultima cotaţie de joi este cu 20,4% sub preţul din oferta derulată de companie în luna septembrie pentru listarea la Bursă, când majoritatea acţiunilor au fost vândute la preţul de 11,2 lei/titlu.

Nuclearelectrica a înregistrat anul trecut un profit net preliminar record, de 456,7 milioane lei (103,6 milioane euro), cu mult peste câştigul din 2012, de doar 21 milioane lei. Totuşi, pentru anul în curs, conducerea companiei estimează un profit net de doar 28 milioane lei. Veniturile totale ar urma să scadă în acest an cu aproape 21%, de la 2,3 miliarde lei (230,3 milioane euro) la 1,82 miliarde lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 378.000 de lei, faţă de 395.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele de la Paris şi Londra erau în scădere cu 0,1% şi, respectiv, cu 0,7%, iar bursa de la Frankfurt avansa cu 0,2%. Pieţele din Praga, Budapesta şi Sofia erau în scădere cu 0,1% - 0,8%, în timp ce bursele de la Zagreb şi Varşovia erau în creştere cu aproape 0,1%.