Petrom va plăti între 70 şi 100 de milioane de dolari pentru taxa pe stâlp

Autor: Roxana Petrescu 19.02.2014

Petrom va plăti între 70 şi 100 de milioane de dolari pentru taxa pe stâlp , a declarat miercuri directorul financiar al companiei, Andreas Matje.

El a adăugat că taxa se va aplica şi rafinăriei Arpechim, chiar dacă este închisă.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat că OMV Petrom a plătit anul trecut 270 milioane lei ca urmare a introducerii de către Guvern a unor taxe suplimentare în sectorul energetic.

"Acest nivel este un efect cumulat al taxei pe venituri suplimentare din liberalizarea gazelor, taxa pe ţiţei şi redevenţele suplimentare generate de preţul mai mare al gazelor", a spus Gheorghe. Impozitul pe construcţiile speciale, cunoscut sub denumirea de „taxa pe stâlp“, continuă să ridice multe semne de întrebare legate de sfera de aplicare şi persoanele juridice care îl datorează. Iar specialiştii apreciază că impactul bugetar al acestui impozit va fi mult mai mare decât cel calculat de Guvern, de circa 100 mil. euro. Normele metodologice care ar putea să aducă clarificări legate de modul de aplicare se lasă în continuare aşteptate. 

Impozitul pe construcţiile speciale se calculează prin aplicarea a 1,5% pe valoarea contabilă brută a tuturor construcţiilor existente în patrimoniu la data de 31 decembrie a anului anterior, pentru care nu se datorează impozit pe clădiri. Contribuabilii care datorează impozitul pe construcţii speciale sunt persoanele juridice române, persoanele juridice străine cu sediu permanent în România şi persoanele juridice cu sediu social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene. Fac excepţie institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, instituţiile publice şi asociaţiile, fundaţiile şi celelalte entităţi fără scop patrimonial.

Petrom, cea mai mare companie din România, a ajuns anul trecut la un profit net de 1,091 miliarde de euro, cel mai mare din istoria sa. Rezultatul, în lei, este cu 22% mai mare decât cel din anul precedent. Afacerile producătorului de petrol şi gaze au ajuns în 2013 la 24,1 miliarde de lei (5,4 mld. euro), în scădere cu 8% faţă de 2012, arată rezultele preliminare consolidate anunţate de companie.