Romgaz vrea să vândă curent de 24 mil. euro

Autori: Carol Dan , Roxana Pricop 19.02.2014

Producătorul de gaze şi electricitate Romgaz Mediaş (simbol bursier SNG) vrea să vândă energie electrică în valoare de 106,96 mil. lei (24 mil. euro) pe bursa de profil OPCOM.

Compania va încerca să vândă 562.980 MWh de energie, la un preţ de 190 lei pe megawatt-oră. Romgaz este cel mai mare producător de gaze din România, însă din 2013 produce şi energie electrică la centrala de la Iernut, preluată în ianuarie 2013, care are o capacitate de producţie de 800 MWh. În 2012, CTE Iernut a produs 464 GWh. Din capacitatea totală de 800 MW, Romgaz a estimat că 160 MW vor fi utilizaţi în medie în 2013, potrivit prospectului de listare a companiei. CTE Iernut a fost transferată la Romgaz de la Electrocentrale Bucureşti în schimbul stingerii unei datoriei de 653 milioane de lei.

Romgaz s-a listat la bursă în noiembrie, după derularea unei oferte de acţiuni de 15% din capital care a strâns 390 mil. euro de la investitorii de pe bursele de la Bucureşti şi Londra.

Compania urmează să îşi anunţe rezultatele financiare pentru anul 2013 pe 27 februarie, acestea fiind primele rezultate anuale pe care Romgaz le anunţă în calitate de companie cotată. Investitorii aşteaptă aceste raportări pentru a-şi face calcule privind dividendele pe care le-ar putea încasa.

Analiştii de la Erste estimează că Romgaz va încheia anul 2013 cu un profit net de 997 mil. lei, în scădere cu 10,9% faţă de anul precedent, însă se aşteaptă ca profitul companiei să urce puternic în acest an, cu 55%, în condiţiile liberalizării preţului la gaze.

Printre principalele riscuri pe care analiştii de la Erste le văd în cazul Romgaz se numără faptul că producătorul de gaze ar putea să nu-şi reîntregească rezervele de hidrocarburi, cheltuielile operaţionale ar putea creşte mai repede decât se estimează mai ales dacă leul se depreciază în raport cu dolarul, cererea de gaze să sufere mai mult decât se anticipează din cauza majorării preţului şi a evoluţiei economiei pe ansamblu, guvernul să majoreze redevenţele peste nivelul de 21% estimat de analiştii de la Erste sau guvernul să nu se ţină de programul de liberalizare a preţului gazelor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.02.2014