SIF Muntenia a urcat cu 3,7%, după ce anunţul achiziţiei a 5% din titluri de către SIF Banat-Crişana

Autor: Stefan Musgociu 21.02.2014

Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor externe şi a crescut cu 0,61% în prima oră a şedinţei de vineri, într-o piaţă unde acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au urcat cu 3,74%, după anunţul privind achiziţia a 5% din titluri de către SIF Banat-Crişana (SIF1).

Evoluţia acţiunilor SIF Muntenia a venit, însă, pe un rulaj de doar 9.000 de lei, cu aceste titluri fiind realizate doar 4 transferuri în primele 50 de minute ale şedinţei de vineri.

SIF Banat-Crişana a cumpărat în şedinţa bursieră de joi un pachet reprezentând 5% din acţiunile SIF Muntenia, pentru care a plătit 38,7 milioane lei (8,5 milioane euro), la un preţ cu 6,67% peste ultima cotaţie de miercuri a titlurilor SIF Muntenia.Pachetul de acţiuni SIF Muntenia a fost tranzacţionat în intervalul 17:06 - 17:07, la un preţ cu 8,47% peste cotaţia de la momentul respectiv din piaţa principală (0,885 lei) şi, totodată, cu 6,67% peste închiderea şedinţei anterioare (0,9 lei).

Tranzacţia a venit la două săptămâni după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a permis SIF-urilor să cumpere acţiuni între ele.

Acţiunile SIF Muntenia au fost cumpărate prin intermediul casei de brokeraj Swiss Capital, potrivit unei raportări transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Titlurile SIF Banat-Crişana au avansat cu 0,6% în prima oră a şedinţei de vineri, investitorii neavând o reacţie vizibil la anunţul cumpărării a 5% din acţiunile SIF Muntenia. Cu titlurile SIF Banat-Crişana au fost efectuate doar două operaţiuni, de 4.000 de lei.

La preţuri în creştere au fost şi acţiunile SIF Transilvania (0,49%) şi SIF Moldova (0,71%), în timp ce titlurile SIF Oltenia au crescut nesemnificativ, cu 0,05%, iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au avansat cu 0,25%.

În aceste condiţii, indicele BET-FI a crescut cu 0,79%. Indicele reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea.

La ora 10:53, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost pe plus cu 0,58%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,84% peste ziua de joi.

În acelaşi timp, cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au crescut cu 0,7% şi, respectiv, cu 0,72%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 2,8 milioane lei (631.000 de euro), valoare de aproape patru ori mai mare decât rulajul din primele 40 de minute al şedinţei precedente, de 777.000 de lei (173.000 de euro). Mai mult de jumătate din lichiditatea de vineri a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Băncii Transilvania, de 1,5 milioane lei.

Cotaţia titlurilor băncii a crescut cu 0,52%, la 1,75 lei.

Bursele europene au deschis vineri în urcare, indicii din regiune fiind aproape de cele mai ridicate niveluri din ultimii şase ani, în contextul aprecierii dolarului înaintea unei întâlniiri a miniştrilor Finanţelor din statele G20. Miniştrii Finanţelor din statele G-20, care reprezintă cele mai mari economii dezvoltate şi emergente din lume, vor prezenta noi măsuri de stimulare a creşterii economice în paralel cu retragerea programelor de injecţii de lichiditate adoptate de marile bănci centrale în urma crizei financiare şi economice din ultimii ani.