Italienii au 220.000 de hectare de terenuri agricole în România: miza sunt fermele de animale şi recoltele de cereale

Autor: Gabriel Razi 24.02.2014

Investitorii italieni controlează în România ferme ce exploatează terenuri agricole cu o suprafaţă cumulată de circa 220.000 de hectare, adică un sfert din totalul aflat în portofoliul jucătorilor străini din agricultură.

Valoarea acestor active se ridică la 500 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF, ce au în vedere un preţ mediu de 2.300 euro/hectar.

“În primul rând, italienii investesc în agricultură pentru că între România şi Italia sunt relaţii bune în domeniul economic iar Italia este puternica în agricultură. În al doilea rând, investitorii găsesc aici un climat investiţional faborabil. Sectoarele de interes pentru investitorii italieni sunt producţia de cereale şi zootehnia”, a declarat pentru ZF Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la Bucureşti, cu ocazia evenimentului “Forum Agricultura”, organizat de Cofinindustria România şi Confagricoltura.

Italienii au direcţionat bugete de investiţii către agricultura locală în condiţiile în care preţurile pentru terenurile agricole rămân de trei-patru ori mai mici decât cele din Italia, suprafeţele întinse din lunca Dunării sau Câmpia de Vest permit comasarea unor suprafeţe de câteva mii de hectare, proces aproape imposibil în alte pieţe agricole din UE.

Fără nicio barieră reală şi cu concurenţă minimă din partea antreprenorilor locali, italienii au reuşit în mai puţin de zece ani să îşi facă loc în topul celor mai mari latifundiari din România. Rapiditatea cu care italienii au câştigat de teren, ca de altfel şi alţi investitori străini, a fost dată în principal de preţul mic al terenurilor arabile. Grosul investitorilor din Italia şi-a făcut apariţia în agricultură în perioada 2004-2007 atunci când un hectar de teren agricol se vindea pentru 1.000-1.500 euro/hectar.

Printre cei mai mari investitori italieni din agriculura românească sunt Luciano Martini (Emiliana West Rom), familia Gostner (Delta-Rom Agriculture/Fri-El International Holding, familia Roncatto (Padova Agricultura) sau asiguratorul Generali (Genagricola România, San Pietro, Aqua Mureş).