Bîlteanu a spart gheaţa cu achiziţiile între SIF-uri, dar nu e clar ce câştigă acţionarii SIF-urilor din aceste tranzacţii

Autor: Adrian Cojocar 24.02.2014

Brokerii au păreri împărţite cu privire la impactul pe care îl pot avea achiziţiile încrucişate între SIF-uri, unii considerând că pot să conducă la strategii comune ale SIF-urilor care să aducă plusvaloare pentru acţionari, în timp ce alţii consideră că se va crea o prăpastie şi mai mare între interesele acţionarilor şi cele ale şefilor SIF-urilor.

SIF Banat-Crişana (SIF1), condusă de Dragoş Bîlteanu, a achiziţionat la finele săptămânii trecute un pachet de 5% din acţiunile SIF Muntenia, aceasta fiind prima tranzacţie raportată pe bursă de achiziţii între SIF-uri de la decizia emisă de ASF în acest sens la începutul lunii februarie.

SIF-urile nu trebuie să raporteze astfel de achiziţii decât în cazul în care depăşesc pragul de 5% din acţiuni, ceea ce oricum e imposibil din cauză că niciun investitor nu poate deţine legal mai mult de 5% din capitalul unui SIF. SIF1 a raportat achiziţia de la SIF4 ca persoană iniţiată, deoarece controlează SAI Muntenia Invest, firma care administrează SIF Muntenia.

În aceeaşi zi în care SIF Banat-Crişana a cumpărat prin intermediul unor tranzacţii speciale 5% din SIF Muntenia, s-au mai realizat şi tranzacţii speciale cu 4,3% din capitalul SIF Moldova. Cumpărătorul nu a fost raportat pe bursă însă este posibil ca SIF Banat-Crişana să se afle şi în spatele acestei tranzacţii.

„Din punctul meu de vedere, achiziţiile dintre SIF-uri nu cred că pot să aibă un impact negativ, îl văd ca neutru spre pozitiv. Mi se pare că se intră într-o normalizare a pieţei. Dacă acţiunile sunt subevaluate şi merită, nu văd de ce nu s-ar cumpăra între ele. SIF-urile oricum se tranzacţionează la discount şi pot să fie ca atare investiţii interesante. Mai important ar fi de văzut dacă această consolidare a acţio­nariatului SIF-urilor prin achiziţii între ele va conduce la proiecte comune care ar fi mai greu de abordat de către un singur SIF. Cu alte cuvinte, dacă aceste achiziţii sunt numai de por­to­foliu sau există un interes stra­te­gic orientat spre proiecte comune“, spune Alin Bren­dea, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Prime Transaction.

El mai spune că investitorii ar trebui să fie atenţi şi la modul cum se vor comporta SIF-urile în adunările generale ale celorlalte SIF-uri din postura de acţionari, sau dacă se vor modifica politicile de dividend în urma unor astfel de achiziţii.

„La adunarea generală din acest an probabil că SIF Banat-Crişana nu va avea o forţă foarte mare. Achiziţiile dintre SIF-uri este posibil să conducă pe termen lung la o lichiditate ceva mai slabă pe SIF-uri“, consideră Brendea.

Alţi brokeri se tem că şefii de SIF vor căuta să cumpere pachete cât mai mari la celelalte SIF-uri pentru a avea putere de negociere în vederea păs­trării scaunelor de conducere.

„Pericolul cel mai mare este să cumpere fiecare SIF câte 5% din celelalte SIF-uri şi să se înfrăţească ca să poată să-şi menţină poziţiile de conducere, lucru care va fi foarte greu de contracarat de către ceilalţi acţio­nari. SIF Oltenia şi SIF Transilvania ar putea spre exemplu să cumpere pa­chete de acţiuni la SIF Banat-Crişana şi să spună: «Eu te susţin pe tine în AGA la tine dacă şi tu mă susţii pe mine»“, spune Adrian Mănăilă, pro­prie­tarul fir­mei de brokeraj Eldainvest din Galaţi.
El mai spune că un alt pericol este ca Dragoş Bîlteanu să-şi întărească poziţia în celelalte SIF-uri şi să decidă tăierea dividendelor ca în cazul SIF-ului pe care-l conduce.

Consiliul de administraţie al SIF Banat-Crişana, condus de Bîlteanu, a anunţat recent acţionarii că propune repartizarea profitului de anul trecut la rezervele societăţii, la fel ca anul trecut. Acţiunile SIF Banat-Crişana au scăzut în debutul şedinţei de ieri cu 4,6% după anunţul conducerii privind propunerea de nedistribuire de dividende, pentru ca ulterior scăderea să se tempereze la 1,9%.

„Dragoş Bîlteanu nu are o strategie coerentă care să mă convingă. Nici preţul nu a crescut, nici dividende nu dă. În afară de el şi de asociaţii lui, toţi investitorii de la SIF Banat-Crişana sunt nemulţumiţi că nu acordă divi­den­de. Ar trebui să ia exemplul Fondului Proprietatea, unde interesele acţio­narilor sunt pe primul plan.
SIF-urile se tran­zacţionează cu discount mare pentru că deciziile pe care le iau condu­cerile acestora sunt dezavantajoase pentru acţionari. Ei ar trebui să aibă grijă de interesele acţionarilor, nu să-şi urmărească interesul propriu. Părerea mea e că este o lipsă de reglemen­tare dacă Bîlteanu a reuşit cu o deţinere de 5% din acţiuni să taie dividendul de la SIF Banat-Crişana. Nu este decât vina autorităţilor. Dacă la SIF Banat-Crişana a reuşit cu 5% din acţiuni să decidă nedistribuirea de dividende, nu văd de ce n-ar putea să facă acelaşi lucru şi la SIF Muntenia sau alte SIF-uri“, spune Mănăilă.

Gheorghe Iaciu, unul dintre cei mai importanţi acţionari ai SIF Muntenia, nu se arată deranjat de intrarea SIF Banat-Crişana în acţionariat şi spune că achiziţiile ar putea avea un impact pozitiv.

„Eu personal sunt pentru a elimina restricţiile. Impactul este că SIF-urile au forţă financiară şi îşi vor consolida deţinerile între ele. Mi-ar fi plăcut să se ridice toate restricţiile şi să putem şi noi, acţionarii, să cumpărăm mai mult. Bîlteanu câştigă prin achiziţia de la SIF Muntenia putere şi va avea un cuvânt de spus. Până acum era o diferenţă clară, el era manager şi noi acţionari. Acum poate să devină un jucător important şi să-şi exprime punctul de vedere. Nu cred că are putere să schimbe politica de dividende, însă dacă a pus bani ca să cumpere acţiuni la SIF Muntenia mă gândesc că îi pasă de ei. Cred că este un lucru pozitiv“, spune Gheorghe Iaciu, care deţinea anul trecut 5% din acţiunile SIF Muntenia.

Potrivit lui, dacă în urma acestor achiziţii SIF-urile colaborează con­struc­tiv, acţionarii vor avea de câştigat şi din cauza restricţiilor de cvorum la adunările generale ale SIF-urilor este greu ca acţionarii să tragă la răspundere conducerea.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.02.2014