Pariul pe Romgaz: să crească preţul mai mult decât scade consumul

Autor: Andrei Chirileasa 27.02.2014

Romgaz Mediaş (simbol bursier SNG), compania care extrage jumătate din gazele României, perla societăţilor de stat, a raportat pentru anul trecut un profit net de 931 mil. lei (210 mil. euro), cu 17% mai mic decât în 2012. Afacerile companiei au crescut cu 1,5%, la 3,89 mld. lei (881 mil. euro)

. „Deşi preţul gazelor din producţia internă s-a majorat cu 15% faţă de preţul de livrare al anului anterior, cifra de afaceri a crescut cu doar 1,5%, datorită diminuării cantităţilor de gaze interne şi din import livrate", se arată în raportul preliminar al Romgaz. Creşterea preţului gazelor din producţia internă a determinat scăderea cererii, în special pe segmentul industrial.

Totuşi, proiecţiile analiştilor şi investitorilor la Romgaz în următorii ani se bazează pe creşterea preţurilor de vânzare a gazelor către populaţie, cât şi către consumatorii industriali şi indică o creştere accelerată a afacerilor şi profitului companiei începând din 2014. Astfel, scăderea profitului pe 2013 nu a avut niciun ecou pe bursa de la Bucureşti, unde acţiunile au crescut cu 0,6%, la 33 de lei, şi nici la Londra, unde ieri nu a fost nicio tranzacţie cu Romgaz. Capitalizarea companiei este de 2,82 mld. euro.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.