Fondul suveran de 600 mld.euro al Norvegiei şi-a crescut investiţiile pe bursa de la Bucureşti. A cumpărat Romgaz şi Nuclearelectrica

Autor: Roxana Pricop 28.02.2014

Fondul de pensii suveran al Norvegiei, cel mai mare fond suveran din lume, cu active de 608 miliarde de euro la finalul anului 2013, are investiţii de 51 milioane de euro pe bursa de la Bucureşti, de 25 de ori mai mult decât în 2012, după ce fondul şi-a crescut expunerea pe acţiunile Petrom, BRD, Banca Transilvania, Transelectrica şi Transgaz, şi a cumpărat acţiuni la Romgaz şi Nuclearelectrica, potrivit raportului anual.

La finalul anului 2012, valoarea totală a investiţiilor pe bursa locală era de doar 2,1 milioane de euro, principalele investiţii fiind acţiunile BRD, Banca Transilvania (TLV), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), OMV Petrom (SNP) şi BVB. Pe parcusul anului trecut, fondul a mai cumpărat acţiuni la Romgaz şi Nuclearelectrica, cele două companii listându-se la bursă în toamna lui 2013.

În 2013, fondul de investiţii a obţinut un randament de 16% în coroane norvegiene, în principal graţie investiţiilor în acţiuni. Circa 61,7% din activele fondului de investiţii sunt plasate în acţiuni (375 mld.euro). Alte 37% din active sunt investite în instrumente cu venit fix şi un procent din active a fost plasat în imobiliare. Defalcat, portofoliul de acţiuni i-a adus fondului un randament de 26,3%, instrumentele cu venit fix i-au adus randament zero, iar imobiliarele i-au adus un plus de 11,8%.