Vasile Dâncu, analist politic: Cât trăieşte un balon de săpun în politică?

Autor: Vasile Dancu 03.03.2014
Recent, presa a publicat câteva grafice dintr-un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES în care Călin Popescu Tăriceanu era testat ca ipotetic candidat la prezidenţialele din această toamnă şi în care acesta avea o ”performanţă” şocantă pentru unii muritori care se uită la politică doar cu speranţa că îşi vor vedea realizate profeţiile politice. Imediat, au apărut unii consultanţi politici de Dâmboviţa (nu cei adevăraţi) care au sărit să critice această crudă şi greţoasă manipulare.
 
Pe bună dreptate, au fost şi analişti avizaţi care au acuzat modalitatea de prezentare a rezultatelor sondajului respectiv, dar şi unele inconsecvenţe legate de datele de identificare şi de cronologia execuţiei. Graficele respective proveneau dintr-un studiu de bucătărie internă, dintre cele pe care le arăt doar unor prieteni ai mei sau pe care le folosesc pentru scrierile mele. Mi-am luat nişte măsuri de precauţie, dar, în primul rând, m-am bazat pe buna credinţă a celor în care aveam încredere.
 
Chestia cu încrederea nu mi-a ieşit, de vreme ce datele au fost şifonate fără voia mea. Ca măsuri de precauţie, evident că am trimis celor cu care împărtăşesc asemenea sondaje o variantă care avea câteva date care, dacă erau publicate sau date pe surse, erau necredibile şi, normal, nu puteau fi publicate. De exemplu, datele proveneau de la un sondaj realizat în ziua de 24 februarie, ca bază de comparaţie pentru dinamici, iar sondajul care îl includea şi pe Tăriceanu avea data de 28 februarie, deci era data zilei curente.
 
Oricine se uita cu atenţie ar fi trebuit să sune dimineaţa la 11.00, când a văzut data, să întrebe dacă nu e o greşeală, fiind ziua curentă. Sondajul fusese făcut în ziua precedentă, adică în data de 27 februarie, dar pusesem intenţionat pe acele copii o zi neverosimilă, care să le facă nepublicabile. Nu a contat nici asta, în plus, unii au comentat că un sondaj de opinie naţional nu poate fi făcut într-o singură zi. Prieteni, nu este aşa. Prin cele 3 unităţi de call center pe care le are IRES putem face, într-o singură zi, în jur de 3.500 de chestionare de dimensiuni rezonabile, declar asta sub semnătură şi mă supun oricărui audit dacă sunt curioşi.
 
Publicul a putut observa că rareori public sondaje politice, deşi realizez peste 2 milioane de interviuri CATI şi face to face pe an. Mi-ar plăcea să public un barometru săptămânal sau lunar, dar m-am săturat de înjurături într-un mediu în care nu contează normele deontologice, doar partipriurile politice şi şmecheria.
 
Citiţi opinia integrală pe vasiledancu.blogspot.ro