Bursa continuă evoluţiile apatice. Acţiunile SIF-urilor sunt vedetele ultimelor zile

Autor: Monica Juganaru 12.03.2014

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,22% (indicele BET-C) în sesiunea de tran­zac­ţionare de marţi, într-o piaţă unde volumele de tranzacţionare au con­tinuat să fie reduse, lichiditatea ajun­gând cu greu la 15,77 mil. lei (3,5 mil. euro).

Transferuri de peste 1 milion de lei au fost înregistrate cu ac­ţiuni emise de doar 5 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor interna­ţio­nale. Lichiditatea pieţei principale este apropiată de ru­lajul de luni, când tran­zac­ţiile au însumat 14,52 mil. lei (3,22 mil. euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi in­dicele BET-NG, care urmă­reşte titlurile compa­ni­ilor din sectorul energetic, au închis foarte aproape de nivelul de luni. Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprie­tatea (FP), a crescut cu 0,33%.

La finalul zilei, indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,18% peste nivelul de luni, iar indicele extins BET-BK a închis cu 0,2% sub închide­rea şedinţei precedente.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni ro­mâneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprin­de primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi Fon­dul Proprietatea (FP) au fost cele mai tran­zacţionate, cu operaţiuni de 3,03 mil. lei şi, respectiv, de 1,81 mil. lei. Titlurile SIF Oltenia au crescut cu 2,11%, la 1,94 lei, iar ultimul transfer cu acţiunile FP a fost realizat la 0,802 lei, cu 0,99% sub nivelul de luni.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au crescut ieri cu 0,94% la 1,719 lei, continuând să se tran­zac­ţioneze în apropierea ma­ximelor multianuale. În schimb, acţiunile SIF Tran­silvania (SIF3) au scăzut cu 2,24%. Evoluţiile diferite ale titlurilor SIF-urilor sunt de­terminate de pro­pu­ne­rile de repartizare a pro­fiturilor pe 2013. În timp ce SIF Oltenia le-a propus ac­ţio­narilor dividende repre­zentând peste 70% din pro­fit, SIF Transilvania vrea să păstreze profitul pentru o ma­jorare de capital.

Rulajul total al Bursei a fost susţinut şi de înregistrarea în sistem a ofertei prin care RCS&RDS a plătit 6,1 mil. de lei (1,3 mil. euro) pentru 93,6% din ca­pitalul social al UCR Bucureşti (UCRI), firmă care deţine o hală închiriată de operatorul telecom pentru desfăşurarea activităţii.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursa de la Londra era în stagnare, cea de la Paris în scădere cu 0,2%, iar piaţa de la Frankfurt avansa cu 0,72%. Acţiu­nile de pe Wall Street au început tran­zacţiile de marţi în scădere, investitorii analizând date din economia americană şi evoluţia situaţiei din Ucraina.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.03.2014