SIF-urile care au închis robinetul de dividende au scăzut cel mai mult pe bursă

Autor: Roxana Pricop 14.03.2014
Acţiunile celor cinci SIF-uri au avut evoluţii mixte în acest an, însă toate sunt pe pierdere. Cel mai mult au scăzut titlu­rile societăţilor care au anunţat că nu îşi  vor recompensa acţionarii cu divi­den­de: SIF Transilvania a scăzut cu 18%, iar SIF Banat-Crişana s-a ieftinit cu 10%.

„Întreaga bursă este pe minus de la începutul anului, însă acţiunile SIF-urilor au scăzut mai mult decât acţiunile din sectorul energetic pentru că au fundamente mai slabe, iar investitorii îşi dau seama că SIF-urile nu pot face profituri contabile decât dacă vând din participaţiile la bănci înregistrate la costuri istorice în portofolii“, a spus analistul Mihai Căruntu, şeful departa­mentului de cercetare de la BCR.

Indicele BET-C, care redă evoluţia întregii burse de la Bucureşti, a scăzut cu 5% de la începutul anului, în timp ce acţiunile celor cinci SIF-uri au pierdut în medie 8,4%.

Din rândul SIF-urilor, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut cel mai mult, circa 18%, urmate de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) cu un minus de 10%. Ambele societăţi au anunţat re­cent că nu distribuie dividende.

În cazul SIF Banat-Crişana, acest anunţ nu a fost neapărat o surpriză, pentru că nici anul trecut societatea nu a dat dividende. În cazul SIF Transilvania, însă, care în 2013 a dat cele mai mari dividende, de 190 de mi­lioane de lei, cu un randament de circa 20%, anunţul că societatea nu dă divi­dende, ci acţiuni gratuite în cuantum de 100 de milioane de lei în urma unei ma­jorări de capital, i-a nemulţumit pe acţionari.

„În cazul SIF Banat-Crişana, scă­derea a fost cauzată şi de faptul că societatea nu a comunicat investitorilor ce planuri de investiţii are şi ce anume vrea să facă cu profitul din 2013. La SIF Transilvania, preţul acţiunii nu face decât să urmeze direcţia descendentă raportată de activele nete. SIF Transil­vania a vândut pachete importante la bănci, a dat apoi aproape întreg profitul spre dividende, iar activele i-au scăzut. Vânzarea de participaţii istorice şi apoi distribuirea aproape integrală a profi­tu­lui nu sunt sustenabile în cazul SIF-urilor“, a mai spus analistul.

Anul trecut, acţiunile SIF Transil­vania avut un randament de 19% graţie distribuirii de dividende.

SIF Moldova a scăzut cu 9% de la începutul anului, chair dacă a anunţat recent că va distribui 38% sau 45% din profit spre dividende.

Anul trecut, dividendele distribuite au fost de 90% din profit, iar profitul a fost mai mare, astfel că dividendul pe acţiune va fi de peste trei ori mai mic. Investitorii au reacţionat negativ la propunerea societăţii, titlurile SIF2 pierzând ieri peste 2%.

Urmează acţiunile SIF Oltenia cu o scădere de 2,5% de la începutul anului. După o dispută cu unul dintre cei mai mari acţionari ai SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia le-a propus acţionarilor distribuirea de dividende în valoare de 92,8 mil. lei, reprezentând 71% din profitul de anul trecut. Anul trecut, societatea a făcut un profit de 130 milioane de lei, în principal din vânzarea unui pachet de 28,5% din acţiunile producătorului de me­dica­mente Biofarm. SIF Oltenia a cumpărat acţiunile Biofarm de pe bursă, nu le-a primit la înfiinţare de la statul român.

„SIF Oltenia şi SIF Moldova sunt singurele care îşi pot acoperi cheltuielile operaţionale din dividendele pe care le înca­sează de la companiile din portofoliu şi din dobânzi. Acest lucru indică faptul că au un portofoliu mai bun decât restul SIF-urilor şi de aceea au potenţial să supraperformeze în acest an“, a mai spus Căruntu.

SIF Muntenia (SIF4) a scăzut cel mai puţin în acest an, raportând un minus de 0,7%. Evoluţia acţiuniilor a fost influenţată de tranzacţia prin care SIF Banat-Crişana a preluat 4,99% din acţiunile SIF4.

SIF4 le-a făcut acţionarilor două propuneri privind repartizarea pro­fitului net: prima variantă e repartizarea integrală a câştigului la rezerve şi dividende zero, iar a doua prevede repartizarea a 85% din profit sub formă de dividende, respectiv o sumă totală de 111,37 mil. lei. Având în vedere că SIF Banat-Crişana deţine 5% din acţiunile SIF4, iar această SIF nu distribuie dividende în acest an, rămâne de văzut cum vor decide acţionarii în AGA din 14 aprilie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.03.2014