Revine BRD pe profit în 2014, după pierderi de peste 700 mil. lei în ultimii doi ani? Ce spun reprezentanţii băncii?

Autor: Stefan Musgociu 14.03.2014

BRD-Groupe Societe Generale (BRD) şi-a propus să revină pe profit în acest an, mizând pe reducerea provizioanelor, care în ultimii doi ani au cauzat băncii o pierdere cumulată de 716 milioane lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2014.

 



Banca consideră că provizioanele vor înregistra o "normalizare aşteptată, după eforturile susţinute de îmbunătăţire semnificativă a gradului de acoperire cu provizioane", potrivit unui raport privind bugetul de venituri şi cheltuieli publicat pe site-ul băncii.

Totodată, BRD estimează diminuarea venitului net bancar în 2014, în principal datorită unei activităţi de creditare încă reduse şi a efectelor de bază nefavorabile, precum şi creşterea limitată a marjei de dobândă (uşoară creştere a volumelor, stabilitate a marjei de intermediere globale), venituri din comisioane în creştere prin intensificarea gradului de echipare.

Banca va continua măsurile pentru optimizarea costurilor operaţionale, creşterea acestora rămânând, în consecinţă, moderată, sub nivelul inflaţiei.

BRD vizează "menţinerea unei reţele bine dimensionată, concomitent cu continuarea efectuării de ajustări pragmatice, accelerarea tranziţiei spre un model bancar relaţional complet, creşterea numărului de consilieri de clientelă, prin redimensionarea personalului", precum şi continuarea extinderii numărului de agenţii cu program prelungit.

Alte ţinte ale băncii sunt reorientarea tranzacţiilor bancare curente spre banca la distanţă şi automate, ajustări ale activităţii de back office şi a organizării şi structurii funcţiilor suport, precum şi "continuarea standardizării, automatizării şi simplificării proceselor".

BRD mizează pe o creştere de 4% a creditelor nete, acestea urmând să ajungă în acest an la 28,9 miliarde lei, după ce anul trecut nivelul împrumuturilor a scăzut cu 11,8%, la 27,8 miliarde lei, de la 31,5 miliarde lei în 2012.

Evoluţia ar urma să fie determinată de o majorare cu 11,8% a creditelor nete acordate persoanelor juridice, la 12,9 miliarde lei, în timp ce împrumuturile pentru persoanele fizice sunt anticipate să scadă cu 1,5%, la 16 miliarde lei. Creditele nete acordat anul trecut persoanelor juridice au coborât cu 24%, la 11,6 miliarde lei, de la 15,2 miliarde lei în 2012, iar împrumuturile pentru persoanele fizice au scăzut cu 0,4%, de la 16,3 miliarde lei în 2012 la 16,2 miliarde lei.

Strategia comercială pentru acest an pe segmentul persoanelor fizice prevede definirea şi dezvoltarea unui plan de acţiune care să impiedice reducerea numărului de clienţi, consolidarea poziţiei pe piaţa economiilor, continuarea promovării creditelor imobiliare şi susţinerea producţiei de credite de consum prin campanii specifice, promovarea activă a ofertei de banca la distanţă în scopul creşterii gradului de utilizare a canalelor alternative, precum şi continuarea focusului pe acţiuni vizând îmbunătăţirea calităţii serviciilor.

În ceea ce priveşte companiile, BRD are ca ţintă reluarea creşterii finanţărilor de credite, dezvoltarea unei strategii sectoriale în concordanţă cu oportunităţile pieţei, vizând cu prioritate sectoarele
energie, agricultură/agro-industriale, infrastructură, mari comercianţi şi mari exportatori.

Banca vrea să fie "partenerul bancar de referinţă în cadrul programelor de dezvoltare naţionale şi europeene", vânzând şi "consolidarea poziţiei pe cash management", potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an.

Bugetul pentru acest an prevede şi continuarea politicii de diversificare a surselor de finanţare prin focus pe colectarea de depozite de la clientela retail, continuarea atragerii şi plasării de finanţări de la instituţii financiare internaţionale, "ameliorarea în consecinţă a gradului de autonomie financiară a băncii", creşterea ponderii în total resurse a depozitelor şi reducerea finanţării din partea grupului Societe Generale.

Depozitele atrase sunt anticipate să scadă cu 3,6%, la 34,8 miliarde lei, după ce anul trecut au urcat cu 13,5%, la 36,1 miliarde lei. În anul 2012, depozitele au cumulat 31,8 miliarde lei.

Banca estimează că sumele atrase de la persoanele fizice vor creşte cu 7,5%, de două ori mai rapid decât anul trecut, şi vor ajunge la 18,1 miliarde lei. Depozitele constituite de persoanele fizice au avansat anul trecut cu 3,4%, la 16,8 miliarde lei de la 16,2 miliarde lei în 2012.

Pe de altă parte, BRD consideră că depozitele atrase de la companii vor scădea cu 13,3%, la 16,8 miliarde lei, după ce anul trecut au crescut cu 24,1%, la 19,4 miliarde lei, de la 15,6 miliarde lei în anul 2012.

Raportul credite nete/depozite ar urma să urce în acest an cu 6,1 puncte procentuale, la 83%, după ce anul trecut a scăzut cu 22,1 puncte, la 77%. În 2012, raportul a fost de 99%.

BRD estimează să ajungă în acest an la 2,333 milioane de clienţi, după ce anul trecut numărul a scăzut la 2,279 milioane, de la 2,321 milioane în anul 2012.

Banca a luat în considerare pentru acest an un scenariu economic cu creştere de 2,5% a PIB, inflaţie în creştere (3,4% în 2014 faţă de 1,6% în 2013), în special datorită unui efect statistic de bază. Rata medie a dobânzii ROBOR pentru 3 luni a fost estimată la 3,5% pe an, iar cursul de schimb stabil.

Totodată, BRD vede mediul bancar cu o creştere de 5% a volumelor depozitelor (după 7% în 2013), apetitul pentru economii al populaţiei va rămâne ridicat (depozite persoane fizice: +6%), creştere limitată a volumului de credite (estimată în jur de 1%), continuarea scăderii creditelor de consum şi a creşterii creditelor pentru locuinţe, menţinerea unei cereri de creditare redusă din partea companiilor, precum şi o scădere importantă a finanţării în valută pentru companii, ca urmare a modificărilor reglementare întrate în vigoare anul trecut.

Bugetul de venituri şi cheltuieli urmează să fie dezbătut în Adunarea Generală a Acţionarilor programată pentru 17 aprilie.

Pe ordinea de zi figurează şi alegerea a doi membri în Consiliul de Administraţie al băncii. Director regionalul pentru Europa al diviziei internaţională Bănci şi Servicii Financiare din cadrul grupului Societe Generale, Giovanni Luca Soma, şi economistul Aurelian Dochia sunt propuşi pentru câte un loc în CA.

Giovanni Luca Soma a început să lucreze în grupul Societe Generale în 2002 ca director regional şi ulterior a ocupat funcţiile de director general adjunct al ALD Automotive Group şi director general al ALD International. În 2010, a fost numit director al Diviziei Societe Generale Credite de consum, leasing operaţional şi gestionare a flotei auto, iar în prezent este director regional pentru Europa, Divizia Internaţionlă Bănci şi Servicii Financiare, potrivit CV-ului publicat pe site-ul BRD.

Aurelian Dochia este în prezent membru al Consiliului de Administraţie al BRD Finance IFN şi este asociat în firma de consultanţă Concept Consultanţă Economică şi de Afaceri.

El a fost membru în Consiliul de Administraţie al unor firme din grupul BRD, al SIF Muntenia, al Fondului Proprietăţii de Stat, al Centrului Român pentru Politici Economice (CEROPE) - un centru de studii non-guvernamental.

Consiliul de Administraţie al BRD este compus în prezent din nouă membri şi este prezidat de Philippe Charles Lhotte. Ceilalţi membri sunt Petre Bunescu (director general adjunct), Jean-Luc André Joseph, Didier Alix, Bernardo Sanchez Incera, Jean-Louis Mattei, Dumitru Popescu, Sorin Marian Coclitu şi Ioan Cuzman.

Grupul financiar francez Societe Generale deţine 60,17% din acţiunile BRD, Fondul Proprietatea are 3,64% din titluri, iar cele cinci SIF-uri deţin împreună aproape 16,7% din acţiuni. SIF Transilvania are cel mai mare pachet, de 4,56% din titluri, SIF Banat-Crişana deţine 3,41%, SIF Oltenia - aproape 3,33%, SIF Muntenia - 3,16%, iar SIF Moldova - 2,23%.

Acţiunile BRD au scăzut cu aproape 3% în prima parte a şedinţei bursiere de vineri şi au ajuns la preţul de 8,135 lei/titlu. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a băncii este de 5,83 miliarde lei (1,3 miliarde euro).