Până să devină bursă emergentă, România ar putea câştiga investiţii de 150 mil. $ din ieşirea Qatarului şi Dubaiului din indicele pieţelor de frontieră

Autor: Roxana Pricop 17.03.2014

România, prin bursa de la Bucureşti, şi-ar putea creşte ponderea până la 2,7% în indicele MSCI al pieţelor de frontieră, de la 1,5% în prezent, şi ar putea atrage astfel fluxuri suplimentare de capital de peste 150 de milioane de dolari. Compania americană MSCI vrea să modifice regulile de calcul al indicelui pieţelor de frontieră, după ce Qatar şi Emiratele Arabe Unite au fost upgradate ca pieţe emergente.



Indicele MSCI al pieţelor de frontieră este urmărit de fonduri de investiţii cu active în gestiune de 12,4 miliarde de dolari. România este prezentă în indice cu o pondere de 1,5% în prezent.

Altfel spus, circa 1,5% din activele fondurilor care urmăresc acest indice sunt plasate în România. România este prezentă în indice cu patru companii: Petrom, Romgaz, Banca Transilvania şi BRD.

În luna mai, bursele din Qatar şi Emiratele Arabe Unite vor ieşi din acest indice, ca urmare a upgradării la categoria pieţelor emergente. Pentru a evita o supraconcentrare a indicelui pieţelor de frontieră pe bursele din Kuweit şi Nigeria, care acum deţin peste 50% din indice, compania americană MSCI a propus noi reguli de calcul care vor avantaja, printre altele, şi bursa de la Bucureşti.

Mai exact, în urma calculelor MSCI, România ar putea ajunge la o pondere de 2,7% din indicele pieţelor de frontieră. Faţă de ponderea deţinută acum de România, noua metodă de calcul a MSCI va însemna un plus de 1,2%, fapt ce s-ar traduce într-un flux suplimentar de capital de cel puţin 150 milioane de dolari, având în vedere că fondurile care urmăresc acest indice trebuie să îşi coreleze portofoliile cu modificările din indice. Modificările propuse de MSCI la indicele pieţelor de frontieră vor fi supuse consultării fondurilor de investiţii, brokerilor, băncilor de investiţii, şi în funcţie de ce răspuns vor avea investitorii, MSCI va efectua ajustările.

Modificările pe care MSCI vrea să le facă în indicele pieţelor de frontieră sunt o veste bună pentru România, în condiţiile în care există şanse mici ca bursa de la Bucureşti să fie upgradată la categoria de piaţă emergentă în următorii doi ani. Obiectivul conducerii bursei de la Bucureşti este ca în 2016 România să poată fi promovată într-o ligă superioară, după ce se va alinia standardelor internaţionale şi va atrage listări mari.

Spre deosebire de indicele pieţelor de frontieră, indicele MSCI al pieţelor emergente este urmărit de fonduri cu active de 1.400 miliarde de dolari. Bursele din Qatar şi Emiratele Arabe Unite sunt primele două pieţe pe care MSCI le-a upgradat din categoria de frontieră în cea a pieţelor emergente. Anunţul a avut loc în iunie 2013, iar în mai va avea loc intrarea efectivă în indicele MSCI Emerging Markets. Cele două state vor primi o pondere de câte 0,4% dintr-un indice urmărit de fonduri cu active de 1.400 miliarde de dolari. Automat spre cele două burse se vor alinia active de circa 10 miliarde de dolari. Impactul promovării în categoria pieţelor emergente s-a văzut clar: bursa din Dubai a avut cea mai mare creştere din lume în 2013, de peste 100%, iar cea din Abu Dhabi a crescut cu peste 63%, a treia creştere din lume ca mărime. Bursa din Qatar a închis anul cu o creştere de 24%, sub cea a bursei de la Bucureşti (26%).

Într-un interviu acordat în luna ianuarie pentru ZF, Sebastien Lieblich, director executiv la firma americană MSCI, a declarat că „în momentul de faţă din partea MSCI nu există nicio propunere pentru a pune România pe lista scurtă în vederea promovării la categoria de pieţe emergente în iunie 2014“.

Cu toate acestea, în 2014 pieţele de frontieră au avut un început mai bun de an. Indicele pieţelor de frontieră este pe plus de la începutul anului, în timp ce indicele pieţelor emergente a scăzut cu 6%, din cauza temerilor privind impactul negativ pe care l-ar putea avea reducerea stimulilor financiari de către banca centrală a SUA.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.03.2014