Cu acţiunile la bănci pe sfârşite, SIF-urile caută noi oportunităţi în imobiliare, companii în distress şi agricultură

Autor: Roxana Pricop 18.03.2014

SIF Banat-Crişana, SIF Moldova şi SIF Muntenia au în plan să continue vânzările de acţiuni bancare în 2014 şi să îşi îndrepte investiţiile spre sectoare de activitate mai puţin tradiţionale precum companiile aflate în distress financiar, imobiliarele, agricultura, dar şi acţiunile altor SIF-uri.



Ani la rândul SIF-urile şi-au făcut profiturile din vânzarea acţiunilor la bănci (BCR, Bancpost sau BRD), pe care le-au primit cadou la înfiinţare de la statul român. Aceste participaţii bancare sunt înregistrate la costuri istorice în contabilitatea SIF-urilor şi le permit marcarea de profituri consistente prin vânzarea lor pe bursă.

Şi în primele două luni ale anului vânzarea de acţiuni bancare a alimentat profitul de 57 de milioane de lei la SIF Banat-Crişana, sumă ce reprezintă mai mult de jumătate din profitul bugetat pe întreg anul 2014, şi profitul de 23 de milioane de lei la SIF Muntenia. Dacă nu şi-ar vinde din acţiunile bancare, doar SIF Oltenia şi SIF Moldova îşi pot acoperi cheltuielile operaţionale din dividendele pe care le încasează de la societăţile din portofoliu.

Însă acţiunile bancare din por­tofoliul SIF-urile nu sunt nelimitate, unele dintre SIF-uri se apropie la fundul sacului cu acţiunile bancare. Astfel că SIF-urile caută acum noi oportunităţi de investiţii şi de profit.

WikiZF: Profilul companiei BRD

WikiZF: Profilul companiei Bancpost


Potrivit pro­gramelor de activitate pe 2014 prezentate acţionarilor de SIF Banat-Crişana, SIF Moldova şi SIF Muntenia, cele trei societăţi vor să îşi crească expunerea pe sectorul energetic, să investească în active imobiliare, agricultură şi în acţiunile altor SIF-uri.

„Un obiectiv strategic pentru 2014 rămân investiţiile în proiecte imobiliare proprii sau în parteneriat prin achiziţii sau dezvoltare imobiliară - cu posibilitatea ca atunci când respectivele proiecte imobiliare vor avea venituri stabilizate să fie transferate la SIF Imobiliare“, scrie Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1), în programul de activitate pe 2014. Înainte de venirea la conducerea SIF1, Bîlteanu şi-a construit o carieră în imobiliare.

El s-a asociat cu investitorul grec Ioannis Papalekas, alături de care a cumpărat cel mai înalt turn de birouri finalizat în Bucureşti, proiectul Tower Center din Piaţa Victoriei, într-o tranzacţie estimată la circa 50 mil. euro.

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia


Societatea ia în calcul să investească în companii neper­for­mante, dar care au potenţial de revenire, pe care să le preia fie direct, fie prin pre­luarea de credite ban­care neper­for­mante prin inter­mediul unor vehi­cule specializate.

Pentru 2014, socie­tatea şi-a bugetat un profit de 80,2 mil. lei, la nivelul celui înregistrat în 2013. Societatea nu distribuie dividende în 2014, ci propune capita­lizarea profitului.

„Ne propunem o abordare de proiecte cu capital privat care se poate concretiza dezvoltând oportunităţi de business prin intermediul înfiinţării unor vehicule specializate pe domeniile real estate, agrobusiness, listarea acestor companii la bursa de la Bucureşti“, scrie Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova (SIF2), în programul de activitate pe 2014.

SIF2 ia în calcul creşterea sectorului energetic-utilităţi în por­tofoliu şi vrea să in­vestească în societăţi de adminis­trare a inves­tiţiilor, în alte SIF-uri şi în societăţi de in­terme­diere. Socie­tatea şi-a bugetat in­ves­tiţii de 100 de milioane de lei în 2014 şi un profit net de 117 mi­lioane de lei, în creştere cu 30% faţă de cel raportat în 2013.

Pentru acest an, SIF Moldova a propus două variante de dividende: de 38% din profitul net pe 2013 sau de 44%.

Anul trecut, societatea a făcut un profit net de 90,8 milioane de lei.

Şi SIF Muntenia (SIF4) a propus două variante de dividende: zero lei şi profitul de 131 mil. lei pe 2013 să fie capitalizat sau 85% din profit împărţit cu acţionarii.

„Repartizarea întregului profit pentru investiţii asigură nivelul lichi­dităţilor necesare pentru imple­mentarea unor programe investiţionale (...) care să permită restructurarea mai rapidă a portofoliului, mai ales că în anul 2013 sunt posibile oportunităţi investiţionale interesante, de exemplu prin parti­ciparea la privatizările din sectorul energetic“, scrie Gheorghe Dănuţ Porumb, preşedintele SAI Muntenia Invest, societatea care gestionează activele SIF Muntenia.

Societatea se uită la oportunităţi de investiţii în sectorul „consumer cyclical“ care să îi asigure resurse de creştere şi „consumer noncyclical“ care să îi asigure dividende, şi are în plan restruc­turarea expunerii pe sectorul financiar bancar străin, gestionarea cu prioritate a expunerilor mari. De asemenea, analizează oportunitatea investirii în acţiuni la alte SIF-uri.

Pentru 2014, SIF Muntenia şi-a bugetat un profit de 80,9 milioane de lei, cu 38% sub câştigul raportat în 2013.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.03.2014