Pentru prima dată în istoria Marii Britanii, Banca Angliei va avea un viceguvernator femeie, cunoscută în lumea finanţelor cu porecla „Minouche”

Autor: Octavian Calei 18.03.2014

Comitetul Trezoreriei din Marea Britanie a făcut marţi trei numiri la vârful Bank of England (BOE), instituţia care supraveghează sistemul bancar englez, printre care se află în premieră o femeie pe post de viceguvernator, Nemat Shafik, scrie Wall Street Journal.

Shafik, cunoscută în lumea finanţelor cu porecla Minouche, va prelua începând de la 1 august postul de viceguvernator BOE pentru pieţe şi bănci.

Nemat Shafik este director general adjunct la FMI şi făcut parte din guvernul englez unde a lucrat la departamentul pentru dezvoltare internaţională.

„Minouche” va trebui să restabilească încrederea în piaţa monetară după ce a fost pierdută în urma acuzaţiilor implicării unor membri din departamentul BOE în tentativele traderilor bancari de a manipula cursul de schimb.

Ben Broadbent, fost angajat al Goldman Sachs şi în prezent membru al Comisiei de Politică Monetară, va prelua postul de viceguvernator pe politici monetare de la 1 iulie, înlocuindu-l pe Charles Bean.

Anthony Habgood, director al publisherului Reed Elsevier, va prelua postul lui David Lees de la 1 iulie, de preşedinte al consiliului de administraţie BOE.