Deal-urile cu 7,8% din acţiunile SIF Munteia au dus rulajul bursei la maxime

Autor: Stefan Musgociu 19.03.2014
Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,38% în şedinţa de marţi, într-o piaţă unde mai multe deal-uri cu 7,8% din ac­ţiunile SIF Muntenia (SIF4) au dus lichi­di­tatea la aproape 98 milioane lei, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săp­tămâni.

Pe piaţa principală, rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat ac­ţiuni emise de doar 7 din cele 82 de companii lis­tate pe primele trei cate­gorii ale BVB şi la sec­ţiunea titlurilor interna­ţionale.

În ultimele ore ale şe­dinţei de ieri au fost rea­lizate deal-uri cu 7,86% din acţiunile SIF Muntenia (66,5 milioane lei), 11,34% din titlurile Teraplast (6,5 milioane lei), dar şi pachete mai mici de acţiuni Trans­elec­trica (2,5 milioane lei), Fondul Pro­prietatea (1,2 milioane lei) şi BRD (699.000 de lei). Aceste deal-uri au asi­gurat, astfel, aproape 80% din lichiditatea pieţei.

Unii brokeri cred că majoritatea acţiunilor SIF Muntenia (SIF4) au fost vândute de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine aproximativ 5% din titlurile SIF Muntenia. Pe de altă parte, pachetul de 11,34% din titlurile Teraplast vândut pe bursă este foarte apropiat de participaţia SIF Banat-Crişana (SIF1) la producătorul de sisteme în domeniul instalaţiilor şi construcţiilor. Cu acţiunile SIF Oltenia au fost realizate 72 de operaţiuni, în valoare cumulată de aproape 992.000 de lei, iar la finalul zilei aceste titluri erau cotate la 1,95 lei, cu 0,52% peste şedinţa anterioară. Prodplast (PPL), firmă controlată de preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, omul de afaceri Florin Pogonaru, a vândut luni un pachet reprezentând aproape 1% din acţiunile SIF Oltenia, printr-un deal de 11,1 mi­lioane lei (aproape 2,5 mi­lioane euro).

„Au scăzut destul de mult volumele şi pe pieţele externe, nu doar la BVB. Pe plan local, cred că până la AGA de bilanţ ale companiilor (majoritatea programate pentru luna aprilie - n.r.) va fi o piaţă destul de liniştită, în sincron cu pieţele externe. Să vedem ce noutăţi mai apar cu privire la intenţia Fondului Proprietatea de a vinde o parte din acţiunile deţinute la OMV Petrom“, a afirmat un broker.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,54%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,23% peste ziua de luni. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,46%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,2%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.03.2014